Na Homolce mají za sebou dvacet let úspěchů intervenční kardiologie a srdeční elektrofyziologie

15.06.2016 15:14

Kardiocentrum Nemocnice Na Homolce pořádá ve středu 16. června slavnostní setkání s pacienty. Akce má být ohlédnutím za uplynulými dvaceti lety rozvoje zdejší intervenční kardiologie a srdeční elektrofyziologie, oborů, ve kterých Homolka dosahuje mimořádných výsledků. Mezi pacienty, kteří se akce zúčastní, budou i některé známé osobnosti.

Na Homolce mají za sebou dvacet let úspěchů intervenční kardiologie a srdeční elektrofyziologie
Foto: Nemocnice Na Homolce
Popisek: Nemocnice Na Homolce

„Setkávání lékařů a sester našeho kardiovaskulárního centra s pacienty se stalo nepsanou tradicí a také cestou, jak alespoň nejbližšímu okruhu z nich přiblížit novinky z posledního období v tak dynamickém oboru, jakým kardiologie spolu s kardiochirurgií bezesporu jsou. Tento rok je ale výjimečný tím, že si připomínáme 20 let od zavedení tzv. katetrizačních metod, a to jednak intervenční kardiologie, řešící zejména diagnostiku a léčbu ischemické choroby srdeční a akutního infarktu myokardu, a dále pak intervenční elektrofyziologie, tedy diagnostiky a léčby srdečních arytmií,“ říká primář kardiologie na Homolce prof. Petr Neužil.

Letošní, 6. setkání s pacienty bude zaměřeno na vývoj katetrizačních metod nejen v Nemocnici Na Homolce, ale v celé republice. Na programu jsou také dva komentované přímé přenosy ze sálu, demonstrující provedení katetrizačního uzávěru defektu septa síní a implantace bezdrátového kardiostimulátoru.

Od nuly na vrchol

Na počátku devadesátých let se kardiologie, která se začínala v nově etablované Nemocnici Na Homolce vyvíjet zcela od nuly, musela vypořádat se samotnou základní náplní své činnosti a zajistit si nosný program. Nicméně již v roce 1992, krátce před rozdělením Československa, provedli zdejší lékaři jako teprve druzí v republice implantaci kardioverteru-defibrilátoru (ICD). Poté následovaly v roce 1996 první katetrizační zákroky. Po instalaci nové angiolinky byla prvním nemocným s ischemickou chorobou srdeční provedena angioplastika a byla také provedena první katetrizační radiofrekvenční ablace u nemocného se srdeční arytmií. Tyto zákroky odstartovaly v krátké době prudký rozvoj a zavádění inovativních diagnostických a terapeutických postupů, kterými je kardiocentrum na Homolce pověstné.

K nejvýznamnějším inovacím zdejších kardiologů patří:

  • použití zcela nových metod v léčbě srdečních arytmií, jako je kryoablace (provedli první na světě), laserová ablace (první na světě) či bezdrátová stimulace (první na světě),

  • řada dalších unikátních zákroků, jako bylo zahájení neuromodulační léčby nemocných s těžkým stupněm anginy pectoris, roboticky řízených katetrizačních zákroků a intervenční léčby nemocných s vysokým krevním tlakem,

  • přístrojová léčba nemocných se srdečním selháním.

Na Homolce se provádí v rámci ČR absolutně nejvyšší počet:

  • katetrizačních ablací arytmií (z celkového počtu 6 158 katetrizačních ablací v ČR v roce 2015 jich na Homolce bylo provedeno 1 084)

  • implantací ICD,

  • implantací kardiostimulátorů,

  • implantací okluderů ouška levé síně.

Za uplynulých 20 let bylo na kardiologii na Homolce zaevidováno cca 90 tisíc hospitalizací, na sálech intervenční kardiologie bylo provedeno přes 47 tisíc selektivních koronografií a přes 16 tisíc perkutánních koronárních intervencí a na sálech srdeční elektrofyziologie téměř 13 tisíc katetrizačních ablací. Zdejší kardiologické pracoviště, o kterém ještě před dvaceti lety ve světě nikdo nevěděl, prezentuje pravidelně svoje výsledky na světových kongresech a má řadu zásadních vědeckých publikací v renomovaných vědeckých časopisech, jako je například nejprestižnější New England Journal of Medicine.

Terminologický slovníček:

ablace radiofrekvenční využívající interakce elektromagnetického záření s tkání

ablace laserová srdeční ablace pomocí laseru

bezdrátová stimulace stimulace srdce pomocí implantovaného bezdrátového kardiostimulátoru

defekt septa síní defekt srdeční síňové přepážky

ICD zkratka anglického termínu implantable cardioverter defibrillator (implantabilní defibrilátor)

katetrizační ablace srdce odstranění nebo narušení srdeční tkáně pomocí katétru zavedeného velkou cévou k srdci

koronární angioplastika rozšíření věnčité tepny, případně se zavedením stentu

kryoablace ablace zmražením

neuromodulační léčba intervenční léčba spočívající v ovlivnění určitých nervů

okluder speciální implantát zaváděný do srdce k vyřešení defektu

perkutánní koronární intervence totéž co koronární angioplastika

selektivní koronografie kontrastní rentgenologické vyšetření věnčitých tepen, zásobujících srdce

srdeční katétr cévka, která se zavádí některou velkou cévou do srdce

srdeční katetrizace zavedení srdečního katétru k vyšetření nebo k léčebné intervenci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…