Na Úřadu vlády jednala Bezpečnostní rada státu

20.03.2018 11:26

Bezpečnostní rada státu se na jednání 20. března 2018 zabývala mimo jiné aktuální problematikou Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti, včetně aktuální bezpečnostní situace v České republice.

Na Úřadu vlády jednala Bezpečnostní rada státu
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Členové Bezpečnostní rada státy byli informováni o postupu při řešení strategie zajištění a rozvoje mobilních komunikací bezpečnostních a záchranných složek s výhledem na 10 let.

Bezpečnostní rada státu dále projednala Hrozby a rizika mající vliv na bezpečnost České republiky ve střednědobém a dlouhodobém horizontu (2016–2020/2025). Aktualizovaný text na rok 2018 a schválila Vyhodnocení cvičení orgánů krizového řízení NATO CMX 2017 v České republice. Scénář cvičení odrážel současné reálné hrozby hybridního charakteru. Úkolem bylo procvičit pracovní postupy v rámci konzultací a kolektivního rozhodování v situaci podle článku 4 a 5 Severoatlantické aliance.

Dále byl schválen Návrh úprav Statutu a Jednacího řádu Bezpečnostní rady státu a statutů a jednacích řádů stálých pracovních výborů Bezpečnostní rady státu, k nimž dochází v návaznosti na úpravu Statutu Bezpečnostní rady státu provedenou usnesením vlády ze dne 13. prosince 2017 č. 879. Dále návrh reaguje zejména na vznik Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a na zkušenosti z praxe v posledních letech.

Byly uděleny Ceny Bezpečnostní rady státu za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky pro rok 2018. V hlavní kategorii byly uděleny tři ceny, ve studentské kategorii dvě ceny, které budou slavnostně předány v prvním pololetí roku 2018.

Bezpečnostní rada státu vzala na vědomí Informaci o závěrech výročních zasedání mezinárodních kontrolních režimů nešíření zbraní hromadného ničení, konvenčních zbraní a položek dvojího použití v roce 2017, která je předkládána pravidelně každoročně a charakterizuje problematiku činnosti mezinárodních kontrolních režimů za rok 2017 a podíl české strany na těchto jednáních. Dále BRS vzala na vědomí Naplnění položky výdajů Prostředky na financování zapojení občanů České republiky do civilních struktur Evropské unie a dalších mezinárodních vládních organizací a do volebních pozorovatelských misí v kapitole Všeobecná pokladní správa v návrhu státního rozpočtu na rok 2019 a léta následující.

Bezpečnostní rada státu schválila Zprávu o činnosti Bezpečnostní rady státu za rok 2017 a zabývala se také Analýzou situace týkající se nafty patřící České republice, která byla skladovaná v německém Kraillingu.

Na program byly mimo jiné pro informaci předloženy Zpráva o činnosti Výboru pro zpravodajskou činnost za rok 2017, Zpráva o činnosti Výboru pro kybernetickou bezpečnost za rok 2017, Zpráva o činnosti Výboru pro koordinaci zahraniční bezpečnostní politiky za rok 2017, Zpráva o činnosti Výboru pro obranné plánování za rok 2017 a Zpráva o činnosti Výboru pro vnitřní bezpečnost za rok 2017. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…