Národní muzeum: Národopisná slavnost v Kinského zahradě

26.05.2018 14:14

O víkendu 26. a 27. května 2018 se koná XIX. Národopisná slavnost v Kinského zahradě, kulturní projekt jarní Prahy s tematikou tradiční lidové kultury a folkloru.

Národní muzeum: Národopisná slavnost v Kinského zahradě
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národopisné muzeum - Musaion

Letošní mimořádný program se vztahuje hned ke dvěma významným výročím: dvě stě let od založení Národního muzea a sté výročí vzniku Československé republiky. Rádi bychom připomněli vklady, které přinesla doba první československé republiky, formovaná osobností prvního prezidenta Tomáše G. Masaryka. Program proto věnujeme rodnému kraji TGM – Slovácku – národopisné oblasti jihovýchodní Moravy, kde dodnes zůstal živý odkaz múzické i umělecké tradice.

Národopisná slavnost se odehrává v krásném prostředí Kinského zahrady v Praze 5 na Smíchově a Musaionu – Letohrádku Kinských, kde již více než sto let působí Národopisné muzeum – expozice Etnografické sbírky Národního muzea. Zahrada Kinských bude po celé odpoledne patřit významným folklorním souborům ze Slovácka. Zahajovací odborný pořad Prezident Masaryk a regiony s unikátními ukázkami krojů a fotografií z cest TGM po vlasti začne v 15 hodin. V 17 hodin naváže na otevřené scéně na terase Musaionu komponovaný pořad Pocta Slovácku. Představí výjimečné slovácké folklorní soubory Danaj ze Strážnice, cimbálovou muziku Petra Galečky z Horňácka, Břeclavan z Břeclavi a ze slovenské strany přijede folklorní soubor Kopa z Myjavy. Na program naváže od 20 hodin beseda u cimbálu s účastí pozvaných muzik a volnou zábavou návštěvníků se zpěvem a tancem,vysvětlila Kateřina Černíčková z pořadatelské organizace NIPOS.

Druhý den Slavnosti bude věnován široké folklorní umělecké tvorbě inspirované tradiční lidovou kulturou Slovácka. V pořadu nazvaném Nedělní dostaveníčko v Kinské vystoupí od 14.30 hodin cimbálovou muziku Petra Galečky z Horňácka, Břeclavan z Břeclavi a folklorní soubor Kopa z Myjavy.

Národopisnou slavnost v Kinského zahradě pořádá Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, útvar ARTAMA, a Sdružení pro dětskou taneční tvořivost, z. s. ve spolupráci s Národním muzeem. Záštitu nad akcí převzala náměstkyně primátorky hlavního města Prahy paní prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc. Finančně akci podporuje Ministerstvo kultury a hlavní město Praha, partnerem je OSA. Akce se připojuje k Týdnu uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …