Nemocnice buduje vlastní kuchyni a otevře zdravé bistro

09.02.2015 15:49

Výrazný posun v nabídce a kvalitě stravování chystá českobudějovická nemocnice. Pacienti a zaměstnanci budou moci již v tomto roce využívat dva nové gastronomické provozy. V dubnu bude otevřeno bistro, od září se začnou vařit jídla v nové nemocniční kuchyni.

Nemocnice buduje vlastní kuchyni a otevře zdravé bistro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

„Po letech, kdy investice nemocnice směřovaly zejména do zkvalitnění medicínské péče a podařilo se tak vytvořit špičková pracoviště vybavená moderní technikou, chceme zásadním způsobem vylepšit i ostatní provozy. Intenzivně pracujeme například na vybudování vlastní kuchyně, která začne fungovat letos po prázdninách v pavilonu T 14,“ říká místopředseda představenstva Nemocnice České Budějovice, a. s., Ing. Martin Bláha.

Kuchyně se do nemocnice vrátí po zhruba osmi letech. Tehdy dosluhující provoz nahradily služby kuchyně menzy Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, odkud se uvařená strava dosud dopravuje do nemocnice. „Rekonstrukce našeho gastroprovozu umožní mít kuchyni plně ve vlastní režii a pružně tak ovlivňovat sortiment a kvalitu jídel. Sníží se náklady na provoz stravování a současně zvýší právě kvalita a pestrost připravované stravy, což ocení pacienti i naši zaměstnanci. Přání a chuť uspokojí mimo jiné také rozšíření nabídky o jídla bez objednávky,“ zdůrazňuje.

V současnosti je již dokončena přípravna studené kuchyně a skladové hospodářství a finišují stavební práce na zázemí stravovacího provozu. V tomto měsíci se začne pracovat na prostorách pro novou varnu. O prázdninách je v plánu instalace vybavení. Od září již bude nová nemocniční kuchyně připravovat denně 800 porcí hlavního jídla pro zaměstnance nemocnice a 1200 porcí pro pacienty.

Již za dva měsíce zkvalitní stravovací služby v nemocnici nové bistro. Po stavebních úpravách bude fungovat v objektu v krásném prostředí nemocničního parčíku v sousedství pavilonu C. „Pacienti, zaměstnanci a návštěvníci nemocnice si zde budou moci vybrat ze sortimentu lehkých a zdravých pochutin. V nabídce bistra, které bude provozovat společnost Madeta, se počítá rovněž s ovocnými či zeleninovými saláty, zdravými zákusky a pečivem či nabídkou, která bude odpovídat sezónnosti. Chybět nebude ani dobrá káva,“ vysvětluje manažerka spokojenosti pacientů a zaměstnanců Bc. Iva Nováková.  Otevřeno zde bude každý den a provozní doba pokryje čas snídaní, obědů i odpoledních svačin. Kromě vnitřních prostor, kde své místo najde i dětský koutek, bistro nabídne také sezení na přilehlé terase.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2267 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních sedm let nemocnice investovala do svého rozvoje více než 1,6 miliardy korun.

V loňském roce českobudějovická nemocnice zvítězila v celostátní soutěži Nemocnice 2014 vyhlášené organizací HealthCare Institute v kategorii finanční zdraví. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…