Nemocniční galerie poskytuje prostor jihočeským roubenkám

13.01.2014 14:20

Českobudějovická nemocnice ve spolupráci s Národním památkovým ústavem připravila unikátní výstavu nazvanou Dřevo v architektuře. Galerie ve vstupní hale nemocnice umožní zájemcům navštívit akci, která je poprvé pod hlavičkou evropské aktivity Umění a zdraví, jež zastřešuje UNESCO.

Nemocniční galerie poskytuje prostor jihočeským roubenkám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Výstava Dřevo v architektuře přiblíží od 13. ledna do 27. února v nemocniční galerii na dvanácti výstavních panelech podoby a formy využití dřeva v historických stavbách. „Představeny budou zejména ukázky jihočeské roubené architektury, využití dřeva v konstrukcích technických staveb a drobné architektury. Pozornost je věnována i jednotlivým konstrukčním prvkům jako jsou krovy, stropy, podlahy, dveře, okna a podobně,“ přibližuje Ing. Jana Štorková, odborná pracovnice Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Výstava bezplatně zapůjčená Národním památkovým ústavem představuje výsek z širokého uplatnění dřeva a dřevěných konstrukcí v historické architektuře. Chce upozornit na mnohdy skryté hodnoty, krásu tohoto materiálu, na bohatost tvarů, zručnost a cit bezejmenných řemeslníků a umělců, kteří zde zanechali to nejlepší ze svých schopností a umu.

Dřevo v našich přírodních podmínkách patřilo vždy k nejdostupnějším a nejpoužívanějším stavebním materiálům. Jeho těžbu a opracování bylo možné provádět až do konečné podoby relativně jednoduchým ručním nářadím. Ze dřeva lze zbudovat jak velmi rozměrné a namáhané stavební konstrukce (krovy, stropy, věže), technické stavby (mosty, náhony, mlýnská kola, jezy), tak i podlahy, stropy, obklady, dveře, okna a řadu dalších částí stavebního díla (schody, pavlače, zdobné řezby atd.). Pro stavební konstrukce byly v minulosti i dnes používány převážně jehličnany (smrk, borovice, jedle, modřín), ale také tvrdé dřeviny jako dub nebo buk a podle potřeby a vlastností i další druhy.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1600 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 54 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 27 tisíc operačních

zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. V roce 2012 se zde narodilo 2425 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. V letech 2008-2012 nemocnice proinvestovala celkem 1,087 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …