Není plán a byly zrušeny dílny ve školách, konstatovali ministři. Lámou si hlavy, jak motivovat hybatele společnosti

21.09.2014 8:15

Na setkání SESIA děkanů strojních fakult z ČR a SR se vyjádřili přední představitelé vlády, průmyslu, vědy a vývoje, že vnímají neutěšený stav na poli vzdělávání budoucích hybatelů rozvoje naší společnosti.

Není plán a byly zrušeny dílny ve školách, konstatovali ministři. Lámou si hlavy, jak motivovat hybatele společnosti
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Léto na umprumce

Profesor Valášek, děkan strojní fakulty ČVUT v Praze, hodnotí pozitivně názorovou shodu, ke které došlo s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a místopředsedou vlády Pavlem Bělobrádkem a náměstkem ministra školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslavem Fidrmucem. Ministři konstatovali, že v současnosti není žádný víceletý plán, jak stav ve strojírenství jako základu průmyslu rychle zlepšit. Místopředseda vlády, který je ve své funkci krátce, zjistil, že v základních školách byly zrušeny dílny a že se vytratil plán podpory technického vzdělávání v dlouhodobém horizontu. Od minulého režimu došlo k citelné likvidaci podpory výuky technických oborů na českých školách. Tuto podporu by rád získal při jednání s ostatními ministry. Dnes konkrétně bude jednat s ministrem financí, aby získal dostatečné investiční prostředky k realizaci dlouhodobého plánu na rozvoj a znovuobnovení podpory technických oborů tak, aby odpovídala potřebám strojírenských firem a poptávce celé společnosti. Je si vědom toho, že v inovaci strojírenství je naše budoucnost.  Proto je nutné propojit školství, vědu a výzkum a provázat k tomuto cíli financování z národních a evropských zdrojů.

Ministr Mládek vnímá problematiku obdobně a snaží se získat inspiraci v okolních státech zejména v Německu, které podporuje duální vzdělávání mezi středními a vysokými školami. Vnímá ho jako prioritní, aby se nezastavil rozvoj vědy a výzkumu, který vede k zaměstnanosti a ke zvýšení životní úrovně. K popularizaci technických oborů vybídl také zástupce vysokých škol hlavně proto, aby se ve společnosti zlepšil jejich obraz a atraktivita přitáhla nové studenty.

S každou vládní garniturou se mění koncepce a neexistuje dlouhodobý plán pro rozvoj vzdělávání a výzkumu v technických oborech. Rozdíl mezi českým a asijským studentem podle slov místopředsedy vlády Bělobrádka je ten, že český student studuje, co ho baví a asijský, co ho bude živit.

Ministr Mládek vyzval k použití inspirace Fraunhoferovým modelem z Německa pro efektivní podporu posloupnosti výzkum, vývoj, inovace pro průmyslové podniky. Německá Fraunhoferova společnost dostává například prostředky přímo od státu, část získá smluvním výzkumem a úměrně objemu smluvního výzkumu dostane další veřejné prostředky od státu. Bohužel v České republice je potíž, že veřejné financování takového modelu výzkumu je nepravidelné a kampaňovité. “Jeho význam je obrovský, proto potřebujeme pro tento efektivní model spojení motivace firem a podpory státu,“ říká děkan strojní fakulty ČVUT Michael Valášek.

Iniciátorem akce je Prof. Ing. Michael Valášek, DrSc.,který spojuje vědu a výzkum s inovacemi a praktickými aplikacemi v průmyslu a s rozsáhlým pedagogickým působením. Má 38 impaktovaných článků, celkem přes 1000 článků, 249 citací na WOS, H/index 10, 36 podaných českých a 13 mezinárodních patentů, v roce 2003 dostal prestižní cenu Česká hlava – invence.  Je sekretářem International Association of Vehicle System Dynamics a spoluzakladatel mezinárodního časopisu Multibody System Dynamics. Založil na ČVUT v Praze, jako první v ČR, obor mechatronika. Vytvořil 19 nových předmětů, z nichž většinu učí. Má řadu doktorandů, z nichž 25 již obhájilo svou práci. Současně řeší na dvě desítky výzkumných projektů.

Byl letos zvolen novým děkanem Fakulty strojní ČVUT se zcela novou inovativní koncepcí fungování vysoké školy. Jde o spojení dvojího pohledu na fakultu jako na univerzitu a jako na firmu. Další revoluční prvky – systém řízení kvality studia moderními statistickými metodami, aktivní vztah s průmyslem podle custom relationship management, nastolení otázky empatie v odborném světě a v navrhování strojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…