Nerozvinutý kapitálový trh je jednou z příčin nízké reputace účetních

11.11.2014 16:07

Nízký počet veřejně obchodovatelných společností a celkově málo rozvinutý kapitálový trh je jednou z příčin nižšího uvědomování si účetní profese v Česku ve srovnání s ekonomikami s rozvinutými kapitálovými trhy. Zaznělo to na konferenci „Účetní – nepostradatelní a nedocenění?“, kterou v Praze zorganizovala Komora certifikovaných účetních. Shrnula na ní výsledky společného projektu se švýcarským partnerem veb.ch „Rozvoj lidských zdrojů v oblasti certifikovaných účetních“.

Nerozvinutý kapitálový trh je jednou z příčin nízké reputace účetních
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

„Finanční vykazování je předmětem veřejného zájmu zejména tam, kde jsou samotní občané zvyklí svěřovat své finanční prostředky firmám. Spoléhají na jejich návratnost a zajímají se proto intenzivně o prosperitu firem,“ uvedl Libor Vašek, předseda Komory certifikovaných účetních. „Účetní výkazy, které zpracovávají účetní a ověřují auditoři, jsou odrazem komerční úspěšnosti firem a představují podstatnou informaci pro investory na kapitálových trzích.

Proto mají účetní v prostředí rozvinutých kapitálových trhů důležitější a zodpovědnější postavení vůči veřejnosti než je tomu u nás,“ dodal Petr Vácha z EY.
Povaha kapitálového trhu a další příčiny vedou rovněž ke stavu, kde je podnikateli, ale i kontrolními orgány problematika účetního výkaznictví vnímána téměř výhradně daňově. „Jedná se o jistou deformaci vnímání účetnictví. Účetnictví je zde předně pro řadu zainteresovaných, jako jsou majitelé firem, akcionáři nebo management. Má poskytovat obraz o hospodaření firmy a pomáhat při investičním rozhodování investorů. Zajisté je také podkladem pro správné zdanění, to je ale jen jedna z mnoha jeho funkcí,“ připomenula Alice Šrámková z výboru Komory.

Role účetních je podle účastníků panelové diskuse v Česku obecně slabší, než je tomu v rozvinutějších ekonomikách. Výrazně je dále oslabována prostřednictvím nedostatečných rekvalifikačních kurzů, které často prohlubují nekvalitu v účetnictví.

„Není dobré, aby v očích podnikatelů neexistoval rozdíl mezi absolventem rekvalifikace v účetnictví a absolventem náročného profesního vzdělávání, například systému certifikace účetních. Mezi oběma absolventy leží obrazně řečeno světy. Vedení účetnictví není zdaleka jen zadávání faktur do systému,“ dodal Libor Vašek.

O Komoře certifikovaných účetních

Komora certifikovaných účetních je profesní organizace s mnohaletou tradicí. Je základnou pro profesní účetní, kteří se v ní sdružují po absolvování systému certifikace popř. získání obdobné kvalifikace v jiné z členských organizací International Federation of Accountants (IFAC).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…