Koncentrace žen ve finanční branži je vysoká, většina z nich ovšem nedosáhne na vedoucí pozice

20.01.2014 15:29

Profese v oblasti financí jsou veřejností často chápány jako typicky mužské povolání, ve kterém je žena vnímána jako výjimka. To však není pravda přinejmenším v podnikových financích, jak dokládá nejnovější průzkum „Platová studie pro finanční pozice – 2013“, uskutečněný Českou asociací pro finanční řízení společně s Komorou certifikovaných účetních a společností Schulmeister Finance Professional Search.

Koncentrace žen ve finanční branži je vysoká, většina z nich ovšem nedosáhne na vedoucí pozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Výsledky průzkumu totiž ukázaly, že např. na pozicích finančních účetních je až 90 % žen, na pozicích hlavní účetní 86 % žen. Na vyšších finančních pozicích zástupkyní něžného pohlaví již postupně ubývá. Na pozici finanční ředitelky jich pak pracuje již jen 42 %.

Rozložení muži & ženy na pozicích v účetnictví, controllingu a finančním řízení

Výsledky výzkumu poukazují na to, že ženy nejsou dostatečně reprezentovány především ve vysokých finančních pozicích, ač mají naopak velmi rozsáhlé zastoupení v celém sektoru účetnictví. Plných 90 % žen pracuje na pozici finanční účetní, s postupem na vyšší pozice nastává spíše dominance mužů. Z průzkumu vyplývá, že na pozicích vedoucí controllingu je již 72 % mužů, a to i přesto, že poměr na pozici finanční controller je poměrně vyrovnaný. Ve studii funkci finančního manažera zastávalo necelých 70 % žen, pozici finančního ředitele v celkovém počtu jen 42 %.

Angličtina je samozřejmostí, jiný cizí jazyk výhodou

Pouze 3 % respondentů průzkumu nemají znalost cizího jazyka. 88 % dotázaných mluví anglicky a 38 % německy; přičemž na pozici finanční ředitel mluví anglicky 92 % a německy 45 % respondentů, na pozici finančního controllera 94 % anglicky a 40 % německy, na pozici finanční účetní 73 % anglicky a 24 % německy. Ze studie je rovněž vidět, že znalost anglického jazyka se stala běžným, předpokládaným požadavkem a znalost německého jazyka za anglickým sice „pokulhává“, je ale u respondentů studie České asociace pro finanční řízení, Komory certifikovaných účetních a společnosti Schulmeister Finance Professional Search nadprůměrně dobrá. V praxi je například hlavních účetních se znalostí německého jazyka nedostatek.

O Komoře certifikovaných účetních

Komora certifikovaných účetních je profesní organizace s mnohaletou tradicí.Je základnou pro certifikované účetní, kteří se v ní sdružují po absolvování systému certifikace popř. získání obdobné kvalifikace v jiné z členských organizací International Federation of Accountants (IFAC). Funguje jako samostatná organizační složka Svazu účetních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …