Nové sanitky nejen pro záchranku, ale i pro nemocnice

23.05.2016 13:41

Sanitky, které mají jednotlivé nemocnice na dopravu pacientů, patří v mnoha případech téměř do kategorie veteránů a mají najeto až 900 tisíc kilometrů. Nejstarší byly ještě nedávno dva sanitní vozy ve Svitavské nemocnici, které zde působily přes 20 let.

Nové sanitky nejen pro záchranku, ale i pro nemocnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Nemocnice na obnovu těchto vozidel dlouho neměly prostředky, nyní začíná svítat na lepší časy a pomůže i Pardubický kraj. V letošním a příštím roce se vymění celkem devět sanitek z celkových 26.

„Stav tohoto vozového parku je naprosto tristní, je potřeba s tím něco urychleně dělat. Částečně obnovu sanitek zařadila nemocnice do svého investičního plánu, ale na dnešním jednání rady jsme se dohodli, že jim pomůžeme ještě s pořízením dalších tří vozů. Do každé z nemocnic, které provozují dopravu, půjde ještě jedna nová sanitka,“ řekl hejtman Martin Netolický po dnešním zasedání.

Zdravotní dopravní službu zajišťuje celkem 26 sanitek, a to v Orlickoústecké, Litomyšlské a Svitavské nemocnici. V Pardubicích a v Chrudimi je služba poskytována externími dodavateli. Průměrné stáří vozů je v uvedených nemocnicích v rozmezí 9 -14 let a velmi rostou náklady na opravy.

„Proto Nemocnice už ve finančním plánu na rok 2015 vyčlenila prostředky na nákup prvních tří vozidel. Ta dostaneme začátkem června letošního roku. Zároveň soutěžíme nákup dalších tří sanitek pro letošní rok,“ uvedl ředitel provozně-technického úseku Josef Diessl. Spolu se sanitkami od Pardubického kraje bude nových celkem devět, což je třetina celkového počtu.

Novou dopravní sanitku si potřebuje pořídit také Nemocnice následné péče Moravská Třebová. „Velmi vstřícně se k tomuto požadavku postavilo město Moravská Třebová, které pro tento účel darovalo nemocnici půl milionu korun. Zbytek, tedy asi 700 tisíc korun, doplatí Pardubický kraj. Z takové spolupráce máme samozřejmě radost,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…