Novinářská cena 2013: V deseti kategoriích soutěží 400 přihlášených příspěvků

13.02.2014 17:10

Celkem 400 žurnalistických příspěvků od téměř 280 autorů z celostátních i regionálních médií se utká v soutěži Novinářská cena 2013, kterou pořádá Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a společností NEWTON Media. Práce přihlášené do deseti kategorií nyní hodnotí odborné poroty, jména vítězů budou vyhlášena na konci dubna.

Novinářská cena 2013: V deseti kategoriích soutěží 400 přihlášených příspěvků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Nejvíce prací přihlásili autoři do sekce psané žurnalistiky. V kategoriích rozhovor i reportáž tak budou porotci hodnotit téměř 80 příspěvků. „Velmi příjemně nás letos překvapili karikaturisté. Přestože kreslené vtipy nedostávají v českých novinách tolik prostoru, do soutěže se přihlásilo 25 českých autorů,“ uvedl ředitel pořádající Nadace Open Society Fund Praha Robert Basch.

Novinářská cena 2013 ocení nejlepší práce loňského roku v deseti žánrových kategoriích tištěné, audiovizuální a online žurnalistiky. O každé kategorii rozhodují samostatné poroty složené z uznávaných osobností z médií, ale i neziskového, akademického a kulturního sektoru. Mezi letošními porotci je tak například slovenský sociolog Martin Bútora, vědkyně Helena Illnerová, korespondent BBC Rob Cameron i reportér Tom Nicholson, který odhalil korupční kauzu Gorila na Slovensku.

Mimo porot bude o části příspěvků rozhodovat i veřejnost v online hlasování na počátku dubna. Vybírat bude vítěze zvláštní Česko-slovenské ceny veřejnosti za příspěvek, který měl za poslední rok největší společenský dopad, nebo zásadně přispěl k posílení práv občanů.

Slavnostní vyhlášení všech vítězů se uskuteční 29. dubna 2014 v Praze. Vítěz v každé kategorii získá odměnu ve výši 20 000 Kč, vítěz Ceny Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky obdrží 10 000 Kč a bude mu zajištěna odborná pomoc k realizaci jeho projektu.

Soutěž Novinářská cena pořádá v České republice Nadace Open Society Fund Praha. Hlavním partnerem soutěže je český Google, partnery jsou NEWTON Media a.s. a Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Mediálním partnerem jsou ČeskéNoviny.cz. Podrobnosti najdete na www.novinarskacena.cz a www.novinarskacena.sk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…