Novinářská cena za inovativní online žurnalistiku putuje do Českého rozhlasu

05.05.2016 16:23

Novinářskou cenu 2015 v kategorii inovativní online žurnalistiky získali za interaktivní příspěvek „Rusové proti Rusům - země v nevyhlášené občanské válce “ datoví novináři Českého rozhlasu Jan Boček a Marcel Šulek.

Novinářská cena za inovativní online žurnalistiku putuje do Českého rozhlasu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Zařadili se tak mezi třináct oceněných novinářů v soutěži, kterou pořádá Nadace Open Society Fund. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo 3. května v pražské Galerii Louvre, do letošního ročníku bylo nominováno 360 příspěvků.

Jan Boček a Marcel Šulek se ve svém článku věnují znepokojivé demografické situaci v Rusku. „V Rusku je velmi vysoká úmrtnost na nepřirozené příčiny, což
v podstatě odpovídá situaci v občanské válce. A když jsme se pokusili Rusko srovnávat se zeměmi, které se reálně ocitly v občanské válce, tak nám z toho dokonce vyšlo ještě o něco hůře. Takže proto ‚Rusové proti Rusům‘ – tím narážíme na to, že se tam odehrávala a snad i odehrává určitá občanská válka,“ popsal Jan Boček z datového týmu Českého rozhlasu.

Vedle samotného článku je výsledkem práce datových novinářů Českého rozhlasu i repozitář s počítačovým kódem a zdrojovými daty, která si každý může stáhnout, ověřit a provádět vlastní analýzu.

„Jsme sice novináři, ale tímto způsobem se chceme přiblížit vědeckému přístupu. Věříme, že když data zveřejníme, že se jich buď někdo ujme a bude s nimi dál pracovat, případně naše výstupy může i kontrolovat,“ doplnil Boček.

Novinářská cena je unikátní tím, že hodnotí konkrétní příspěvky, které autoři a redakce sami přihlašují do jednotlivých kategorií. Uspět tak může práce renomovaného i začínajícího autora. Příspěvky hodnotí poroty, složené z respektovaných osobností veřejného života z České republiky i zahraničí, a poskytují tak novinářům cennou zpětnou vazbu. Současně upozorňují veřejnost na novinářské počiny, které zajímavým způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …