Novou ochutnávku historie připravuje Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě

11.08.2017 18:30

V sobotu 26. srpna 2017 od 17 hodin proběhne v areálu muzea i před středověkými hradbami v jeho blízkosti již 3. ročník oblíbené akce „Ochutnejte historickou hostinu“. Téma 2017 zní: „Co se jedlo na vojenských taženích“.

Novou ochutnávku historie připravuje Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě
Foto: Muzeum J. A. Komenského
Popisek: Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě

Pro návštěvníky jsou připraveny recepty konce středověku z polních kuchyní žoldnéřské jednotky švýcarského Spříseženstva, ukázka dobývání městských hradeb, posezení v šenkovně i doprovodná videa.

Naší snahou je vytvoření realistického obrazu světa pozdního středověku a ochutnání života našich předků,“ píší na svých stránkách autoři projektu Fähnlein Rattenschwanz 1476 – hlavní účinkující letošní historické hostiny. Svou činnost zakládají na „usilovném bádání a snaze o co nejvyšší autenticitu bez kompromisů“. Vojáci projektu se s těmito záměry vracejí na místo, které poprvé navštívili již loni při zdejší historické bitvě. Tehdy dali jen nahlédnout do stanů svého vojenského tábora, kde se připravovala strava, dodávaná zásobovacími oddíly – „trény“. Ochutnání vojenského jídelníčku se však připravuje až nyní – hovězí dle středověkého švýcarského receptu (300 g na hlavu) a hrachová polévka z 16. století – tak hrají hlavní roli ve scénáři hostiny. Atrium muzea zve návštěvníky dále k ochutnávce paštik a vepřové kýty. Obléhání Uherského Brodu chtějí evokovat také doprovodná videa, stejně jako ukázku zasvěcování nováčka do života v táboře.

Pod dobytými hradbami u Zámecké brány však účastníky akce čeká kromě příjemného posezení ještě nejedno další překvapení.

Autoři projektu připravili celkem trojí opakování programu akce, takže na hostinu, která chce proběhnout navzdory každému počasí je možno se rezervovat v 17.00, 18.30 a 20.00 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…