Nový zákon o Hasičském záchranném sboru byl schválen Senátem

15.11.2015 10:46

Plénum Senátu Parlamentu ČR schválilo nový zákon o Hasičském záchranném sboru. K tomu, aby vešel v platnost, vyšel ve Sbírce zákonů, již chybí pouze podpis prezidenta ČR.

Nový zákon o Hasičském záchranném sboru byl schválen Senátem
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Nový zákon o HZS ČR nahradí ten z roku 2000. Za uplynulých 15 let prošel Hasičský záchranný sbor ČR mnoha proměnami a hlavně progresivním vývojem. Hasiči již nevyjíždějí jen k hašení požárů nebo dopravním nehodám. Do jejich činnosti přibyla řada velmi specifických činností. Mezi tyto činnosti patří například ty, které zabezpečuje Záchranný útvar HZS ČR. Ten vznikl 1. ledna 2009 a je předurčen pro řešení mimořádných událostí velkého rozsahu, živelných pohrom, přírodních kalamit, rozsáhlých požárů a technických zásahů s nutností využití speciální techniky, kterou disponuje. Tak tomu bylo například při sesuvech půdy na Břeclavsku nebo při převozu munice z areálu ve Vrběticích. Chemické laboratoře HZS ČR se zase efektivně zapojily do řešení methanolové kauzy, kdy na žádost Policie ČR testovaly vzorky.

V novém zákoně je pamatováno i na dobrovolné hasiče, bez jejichž pomoci by si profesionální hasiči svojí činnost nedovedli představit. Jedná se hlavně o investiční dotace, které budou nově moct čerpat všechny jednotky sborů dobrovolných hasičů bez rozdílu a tyto dotace budou nově poskytovány nejen na techniku, ale i na opravu požárních stanic.

A pozitivní změnou je i zavedení možnosti pro bývalé příslušníky sboru nosit uniformu i po skončení služebního poměru.

Současný zákon o HZS tyto úkoly nedefinoval a neobsahoval ani celou řadu dalších právních řešení, která jsou dnes standardem v jiných veřejných sborech. Nový zákon o HZS samozřejmě zachová poslání Hasičského záchranného sboru ČR, kterým je chránit životy, zdraví a majetek, nicméně nově upraví postavení a organizaci sboru a začlení do sebe to, co se v minulosti osvědčilo a to, co je pro efektivní činnost hasičů nezbytné.

„Věřím, že změny, které sebou nový zákon o HZS přinese, nejen nastaví systematicky správnou právní úpravu, ale v důsledku zabezpečí lepší služby našim občanů a větší bezpečnost.“ Říká generální ředitel HZS ČR, brig. gen. Drahoslav Ryba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…