Ombudsmanka: Zpráva pro poslance o činnosti ve 4. čtvrtletí

20.02.2018 12:33

Ombudsmanka informovala Poslaneckou sněmovnu o své činnosti ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017. Lidé se na ni obrátili s 1989 podněty, z nichž 67 % spadalo do její působnosti.

Ombudsmanka: Zpráva pro poslance o činnosti ve 4. čtvrtletí
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Nejčastěji šlo o problémy týkající se sociálního zabezpečení, stavebního řízení a problémy z oblasti vězeňství. V 52 podnětech se objevila námitka nerovného zacházení, diskriminace ve smyslu antidiskriminačního zákona se týkalo 42 podnětů. Ve čtvrtém čtvrtletí se rovněž uskutečnilo 7 systematických návštěv zařízení, kde jsou lidé omezeni na svobodě. Jednalo se o 3 domovy pro osoby se zdravotním postižením, 1 neregistrované zařízení pečující o seniory, 2 zařízení pečující o děti a 1 zařízení pro výkon zabezpečovací detence.

V rámci zprávy o činnosti seznámila ombudsmanka poslance s některými zajímavými případy ukončenými ve čtvrtém čtvrtletí:

  • Postup dětského domova, který neumožnil dívce s nařízenou ústavní výchovou nastoupit na střední školu, kterou si vybrala a na kterou chodí i její starší sestra. Dětský domov rovněž opomenul komunikaci s matkou, která nebyla omezena v rodičovské odpovědnosti a byla s dívkou v kontaktu.

  • Postup úřadu akceptoval postup investora rozsáhlého záměru výstavby, který předložil samostatné etapy jako podlimitní záměry a vyhnul se tak posuzování vlivu záměru na životní prostředí (EIA).

  • Případ bezbariérového přístupu do stavby občanské vybavenosti. Po prošetření stížnosti na vstup prostřednictvím rampy, která nebyla bezpečná, úřad zajistil, že vlastník objektu provedl potřebné stavební úpravy a vybudoval bezbariérový přístup.

  • Případ tří žen z jedné rodiny, které se složily a z přiznaných příspěvků na zakoupení motorového vozidla a dávky pěstounské péče si pořídily společný vůz. Úřad práce jejich spoluvlastnictví zpochybnil a s odkazem na to, že stěžovatelka není v registru vozidel zapsaná jako vlastník, ale jen jako provozovatel, po ní požadoval vrácení dávky.

  • Problém vstupu s kočárkem do obchodu, kdy prodejce plošným zákazem nepřímo diskriminoval z důvodu pohlaví (rodičovství). Legitimního cíle (bezpečnosti zákazníků) šlo dosáhnout mírnějším opražením (např. zákazem vstupu s kočárky pouze v případě většího počtu zákazníků v obchodě. Provozovatel prodejny na tuto variantu nakonec přistoupil.

  • Několik podobných případů týkajících se školního stravování, zejména při potřebě bezlepkové stravy u nemocných celiakií, ale i při požadavcích na alternativní stravování (vegetariánství, veganství).

Ombudsmanka rovněž informovala o závěrech svého výzkumu slaďování osobního a rodinného života, který provedla na většině ministerstev. Situace na ministerstvech se liší, ale všechna využívají pouze některé z možných flexibilních forem práce.

Část zprávy ombudsmanky se týká jejích poznatků o dopadech novelizace zákonů v sociální oblasti, konkrétně v souvislosti s veřejnou službou a výplatou příspěvku na živobytí v poukázkách. Ombudsmanka upozornila na extrémně nespravedlivé dopady úpravy veřejné služby, zejména na skutečnost, že lidem jde k tíži nedostatek míst k výkonu veřejné služby a nezohledňuje se ani jejich zdravotní stav. Upozornila rovněž na neopodstatněnost plošného vyplácení dávek v poukázkách a k nespravedlivým dopadům na konkrétní skupiny lidí v hmotné nouzi.

Zpráva o činnosti ve 4. čtvrtletí ZDE.

Případy, v nichž se nepodařilo dosáhnout nápravy ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…