Pardubice: Školy nejsou naplněné. Kraj chce zachránit potřebné obory

29.11.2013 16:30

Pardubice (29. 11. 2013) – Radní Pardubického kraje se v tomto týdnu seznámili s analýzou současného stavu středního školství v Pardubickém kraji. Vyplývá z ní, že vhledem k poklesu počtu žáků nejsou školy dostatečně naplněné. Průměrná naplněnost škol v kraji je 64 procent, u některých škol se však pohybuje i pod 50 procenty. To se negativně odráží především v nedostatku finančních prostředků na osobní náklady (platy) zaměstnanců škol. Příští týden proto náměstkyně hejtmana Jana Pernicová předloží radě variantní řešení situace. Pokud je rada odsouhlasí, následovat bude diskuze s řediteli dotčených škol a zástupci samospráv.

Pardubice: Školy nejsou naplněné. Kraj chce zachránit potřebné obory
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Za posledních pět let se v Pardubickém kraji snížil počet žáků středních škol o 5 tisíc, jenom v letošním školním roce nastoupilo o  téměř 800 žáků měně oproti předchozímu roku. „Vzhledem k tomu, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy poskytuje finanční prostředky na platy zaměstnanců škol v přepočtu na žáka, snižuje se každoročně i tato částka. Během uplynulých čtyř měsíců to představuje pokles o téměř 11 milionů korun a je předpoklad, že pokles v roce 2014 dosáhne 33 milionů korun,“ uvádí Jana Pernicová, která je v krajské radě zodpovědná za oblast školství. Podle analýzy je financování škol ve stávajícím počtu neudržitelné, kraj tak bude muset pokračovat v harmonizaci sítě škol.

Zásadní pro rozhodování kraje bude také nový státní rozpočet. „Důležité je, že máme zpracovanou aktuální koncepci školství a známe konkrétní potřebu i požadavky zaměstnavatelů na jednotlivé profese. Víme tedy, že oborová skladba je dobře nastavena, chceme tedy především udržet stabilitu škol a zachránit potřebné obory,“ vysvětluje Jana Pernicová. Dalším klíčovým principem harmonizace bude zajištění kvality výuky aprobovanými pedagogy a mistry odborného výcviku.

 

Počet žáků ve středním školství v Pardubickém kraji   

2009/2010       26 656

2013/2014       21 735  

Naplněnost středních škol v Pardubickém kraji

Kapacita SŠ   34 480

Počet žáků     21 735

Naplněnost     64 %          

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na Energetické burze ČMKB

9:33 17. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly v 17. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 441 ti…