Pardubický kraj vsadí na vědu a výzkum

20.05.2014 15:59

Poprvé se tento týden na Krajském úřadě Pardubického kraje sešla ke svému jednání nově ustavená Krajská rada pro inovace (KRPI). Jde o poradní orgán samosprávy Pardubického kraje složený z vrcholných zástupců samospráv, firem zabývajících se aplikovaným i základním výzkumem, základního, středního a vysokého školství i dalších subjektů.

Pardubický kraj vsadí na vědu a výzkum
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Úkolem KRPI je zejména připravit krajskou přílohu národní Strategie inteligentní specializace, tzv. ANNEX, jako nutnou podmínku pro čerpání evropských dotací v oblasti školství, vědy a výzkumu pro období let 2014-2020. Kraj si od toho slibuje rozvoj znalostní ekonomiky a zkvalitnění vzdělávání. Předsedou 28členné Krajské rady pro inovace byl zvolen hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a místopředsedu se stal Vladimír Velebný, ředitel firmy Contipro Group, s.r.o.

„Na ANNEXu pracuje sedm pracovních týmů, které se specializují na problematiku jednotlivých odvětví s důrazem na tradičně silná odvětví v regionu, jako je chemie, elektrotechnika, doprava a některé strojírenské obory. V pracovních skupinách je zapojena Synthesia, velmi úzce spolupracujeme také s Univerzitou Pardubice. Osobně této problematice přikládám klíčový význam. Naším cílem je dostat Pardubický kraj z pohledu čerpání evropských fondů na inovace mezi nejúspěšnější regiony v republice. Vidíme v tom budoucnost rozvoje ekonomiky v kraji. V minulosti se na tuto oblast nekladl takový důraz, v  tomto ohledu máme co dohánět,“ řekl hejtman Martin Netolický. Ten se proto již v loňském roce spolu s rektorem Univerzity Pardubice Miroslavem Ludwigem seznámil s fungováním inovačního centra v Brně, které je ukázkou fungující spolupráce univerzit, veřejného a soukromého sektoru. Krajská rada pro inovace má v současnosti dokument připravený v obecné rovině a bude jej upřesňovat. „Již dnes patříme k nejatraktivnějším regionům pro investory. Toho je třeba využít. V dalším kroku se zaměříme na konkrétní aktivity šité přímo na míru zejména firmám, ale i univerzitě a středním či základním školám,“ vysvětlil hejtman a předseda Krajské rady pro inovace Martin Netolický.

Zaměření pracovních skupin tedy do značné míry odpovídá těm odvětvím, kde je kraj již nyní konkurenceschopný nejen na úrovni České republiky, ale i ve srovnání s vyspělými zahraničními státy. „Pracovní skupiny byly ustaveny i pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů, podporu inovací a informační technologie Chtěl bych poděkovat všem, kteří se do těchto diskusí zapojili. Projednaný dokument budeme nyní předkládat na červnové jednání Zastupitelstva Pardubického kraje a následně ho dále rozpracovávat do podoby realizačního dokumentu. Fakticky vznikla platforma, která usnadňuje spolupráci veřejného a soukromého sektoru,“ uzavřel gesční krajský radní Zdenek Křišťál.

Složení Krajské rady pro inovace (v závorce počet zástupců):

Pardubický kraj (4),
Univerzita Pardubice (6),
Statutární město Pardubice (1),
Krajská hospodářská komora Pk (1),
Czechinvest (1),
RRA PK (1),
zástupce za střední školy v Pk (1),
zástupce za základní školy v Pk (1),
AMAVET (1), 
Contipro Group (1), 
SYNPO a.s. (1),
VÚOS (1),
RETIA a.s.(1),
CZ LOKO a.s.(1),
RIETER CZ s.r.o. (1),
JHV - Engineering, s.r.o (1),
Synthesia a.s. (1),
CESA a.s.(1),
eBrana s.r.o (1).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…