Pardubický kraj vyhlásil dalších pět nositelů titulu Stavba roku 2017

20.09.2017 15:12

Titul Stavba roku Pardubického kraje 2017 si v sále Jana Kašpara převzalo pět dalších nositelů v jednotlivých kategoriích. Vyhrály rodinný dům v Žamberku, Dostavba piaristické koleje v Litomyšli, Administrativní a vývojové centrum pardubické firmy ERA, Revitalizace Tyršových sadů v Pardubicích a vyhlídka Milada na hradu Lichnice. Veřejnost v anketě na internetu nejčastěji hlasovala pro obecní kapli v Mladoňovicích – Deblově, která vznikla ze dvou nepotřebných trafostanic.

Pardubický kraj vyhlásil dalších pět nositelů titulu Stavba roku 2017
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Krajskou soutěž vyhlašuje jednou za dva roky Pardubický kraj společně s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR. „Považujeme za důležité propagovat dobré výsledky stavebnictví v kraji. Pěkné a dobře vypracované stavby, o kterých se díky soutěži více mluví, se stávají inspirací a určitou laťkou pro další investory, projektanty, architekty i samotné stavební firmy, a to je náš cíl,“ uvedl předseda poroty, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „Pět hlavních oceněných získává kromě diplomu i designové skleněné plastiky ze skláren Astera v Novém Boru, které pak zvyšují prestiž jejich díla. Vítěz hlasování veřejnosti obdrží perníkovou chaloupku z dílny pardubického perníkáře Pavla Janoše,“ dodal Línek.

Porota soutěže je složená z odborníků z jednotlivých oborů. „Nejedná se pouze o architektonickou soutěž. Líbí se mi, že nehodnotíme stavby podle fotografií, ale jedeme se s porotou na každou podívat. Viděli jsme nejen velké technologické celky, ale také menší zajímavé stavby, které využívají městské brownfieldy, a to je dobře,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.

Hlasování veřejnosti na internetu se stává čím dál populárnější. „Anketu veřejnosti jsme vyhlásili už podruhé. Je to neoficiální cena, která má hlavně probudit zájem veřejnosti o tyto stavby. Překvapil nás počet hlasů, který nám přišel, překročil hranici 12 tisíc. S celkovým počtem 5627 hlasů zvítězila kaple v Deblově – Mladoňovicích těsně následovaná Dostavbou piaristické koleje. Vítězná stavba má tu přidanou hodnotu, že na realizaci myšlenky architekta Jana Klimeše se podílelo mnoho místních občanů a firem a společně vybrali i na nový zvon, který nyní v Deblově zvoní poledne,“ informoval místopředseda poroty Radim Loukota.

Výhled na město jako živý obraz

V kategorii rodinných domů byl přihlášen jediný, ale velmi kvalitní účastník. Dům na západním okraji Žamberka projektoval pro Jiřího Pelinku Přemysl Kokeš. Porota ocenila přesvědčivý architektonický výraz domu s využitím atraktivity stavebního místa. Rozměrná prosklená plocha v obytné části rámuje výhled z domu jako ničím nerušený obraz historického centra. Ocenění se dostalo i konstrukčnímu řešení a kvalita stavebních prací. Stavba sama vytváří náročný vzor pro řešení výhledové okolní zástavby.

Jak navázat na historický dům moderně

Ze staveb občanské vybavenosti získala titul Přístavba piaristické koleje v Litomyšli v historické proluce před litomyšlským zámkem u vstupu do klášterních zahrad. Porota ocenila navázání soudobé přístavby na významnou barokní stavbu, kde zůstala zachována původní stavební čára i výška stávajících sousedních říms. Dispoziční vazba na stávající objekt je bezkolizní a logická, úpravy respektují původní konstrukce a provedení. Prostory nové fakultní knihovny jsou přehledné se zajímavě řešeným interiérem. Některé použité stavební prvky a detaily provedení jsou výjimečné a umocňují celkový příznivý dojem z celé stavby.

Budova ve tvaru sněhové vločky

Mezi stavbami v oblasti průmyslu, zemědělství a vodního hospodářství se porotě nejvíce líbilo administrativní a vývojové centrum firmy ERA. Porotci vyzdvihli půdorysné uspořádání ve tvaru sněhové vločky i dispoziční členění na drobnější objemy se zajímavými průhledy. Ocenili použití vysoce kvalitních přírodních materiálů v interiéru, jednoduché členění fasády objektu s kompozicí velkých skleněných ploch i sadové úpravy v okolí s návazností na stávající zeleň.

Promenáda i místo k relaxaci v podzámeckém parku

Kategorii staveb inženýrských a dopravních a veřejných prostranství vyhrála Revitalizace Tyršových sadů – podzámeckého parku v Pardubicích. Ta umožňuje využití parku, nacházejícího se v bezprostřední blízkosti centra města, jak promenádám, tak k relaxaci, poznávání i zábavě. V rámci stavby došlo ke skloubení přírodních hodnot, včetně kontinuity přírodních složek a nové betonové promenády s chodníkem z tropického dřeva, vegetačními prvky, zastřešením pergolami a relax-parkem. Unikátní je i navržený odvodňovací systém s přečerpáváním do řeky Labe.

Milada se nenápadně rozhlíží z Lichnice do okolí

Do obnovených památek se zařadila zřícenina hradu Lichnice u Třemošnice. Tam obec nechala vybudovat náhradu na původní dřevěnou rozhlednu. Konstrukce rozhledny je volně vložena do zbytků zdiva hradeb a svou výškou nepřesahuje zdivo. Její velikost a umístění se výrazně neprojevuje do hlavního panoramatu hradu a svým tvarem a použitím materiálu je současným vstupem do historického prostředí, který svým pojetím okolí vizuálně nepoškozuje. Porota oceňuje smělý přístup zadavatelů a projektantů, který místu opětovně vrátil panoramatický výhled do kraje.

Zvláštní uznání pro průmyslovou halu a obchvat Chrudimi

Dvě zvláštní uznání poroty směřovaly na Chrudimsko. Získaly jej Nová montážní hala TMT Chrudim a Stavba silnice I/37 – obchvat Chrudimi. Na průmyslové hale porotu zaujala návaznost na stávající průmyslovou zástavbu, elegantní propojení krčkem, osvětlení haly i kovové opláštění čelní části, které vytváří lehký závoj, který je současným jazykem na jinak klasickém tvarosloví budovy se sedlovou střechou.

U obchvatu Chrudimi odborná komise ocenila trasu komunikace mimo obytná území města s elegantním řešením estakády nad průmyslovou zónu přes údolí řeky a železniční trať. Trasa prochází bezkolizně zastavěnou částí města bez zásahu do jejího funkčního propojení a nelimituje další rozvoj města Chrudimi.

Dobře si vedou i firmy v dopravním stavitelství

V průběhu večera v bývalé reálce se představily také tři projekty, které zvítězily v celostátní soutěži dopravních staveb a na kterých se podílely firmy z Pardubického kraje. Jednalo se o už zmíněný obchvat Chrudimi s podílem firmy M-silnice, Okružní křižovatku U Koruny v Hradci Králové, také ve spolupráci s firmou M-silnice a rekonstrukci železničního mostu na trati Chomutov – Cheb, na které se podílela firma Chládek a Tintěra.

PŘIHLÁŠENÉ STAVBY

Kategorie rodinné a obytné domy
01 – RD Pelinka, Žamberk

Kategorie Stavby občanské vybavenosti
01 - Environmentální návštěvnické, informační a vzdělávací centrum Natura Park
02 - Dostavba piaristické koleje v Litomyšli
03 - Obecní kaple se zvonicí

Kategorie Stavby pro průmysl, zemědělství a vodní hospodářství
01 - Nové administrativní a vývojové centrum firmy ERA
02 - Úpravna vody Choceň
03 - Novostavba výrobního areálu firmy EWE s.r.o. s kapacitou 180 pracovníků
04 - Nová montážní hala TMT spol. s.r.o., Chrudim

Kategorie Stavby inženýrské a dopravní; veřejná prostranství
01 - Revitalizace Tyršových sadů - podzámeckého parku v Pardubicích
02 - I/37 Chrudim obchvat, úsek Medlešice – silnice I/17
03 - Obnova mostu ev.č. 333-006 Břehy u Přelouče
04 - Oprava silnice III/31514, ul. T.G.Masaryka, Lanškroun

Kategorie Obnova nemovitých kulturních památek
01 - Vyhlídka „Milada“ na hradě Lichnice, Třemošnice

SLOŽENÍ POROTY

Za Pardubický kraj
Roman Línek - předseda poroty
Michal Kortyš

Za ČKAIT
Radim Loukota - místopředseda poroty
Drahomír Ježek

Za Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR
Josef Mikyska
Matouš Pořický

Za odbornou architektonickou veřejnost
František Příborský
Ondřej Teplý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…