Plastici, Brabenec, Toufar i Kolja připomenou v České televizi výročí sametové revoluce

14.11.2015 14:30

Česká televize připomene v úterý 17. 11. revoluční listopadové události sérií tematických pořadů. Vedle přímého přenosu z předávání Cen paměti národa nabídne i premiérové dokumenty, jedinečný hudební projekt propojující underground s filharmoniky i český oscarový film Kolja.

Plastici, Brabenec, Toufar i Kolja připomenou v České televizi výročí sametové revoluce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Jak dopadne společný koncert legendární undergroundové kapely The Plastic People of the Universe a Filharmonie Brno se diváci ČT art dozví v přímém přenosu 17. listopadu ve 20:00. „Plastici vystoupí v sestavě, ve které jsme je vídali v posledních letech. Česká televize je na vrcholu kariéry představí nejen tímto neopakovatelným koncertem, ale i v prologu, kterým je dokument natočený právě pro tuto příležitost,“ říká režisér přenosu Břetislav Rychlík. Koncertu nazvanému Co znamená vésti koně bude totiž na ČT art předcházet ještě dokumentární film Co znamenalo vésti koně, který přiblíží vznik výjimečného hudebního projektu Milana „Mejly“ Hlavsy, Vratislava Brabence a Pavla Zajíčka, jehož premiéru připravila kapela The Plastic People of the Universe v hospodě v Kerharticích u České Lípy v březnu roku 1981.

Druhý program České televize uvede ve stejný večer dva premiérové dokumenty. Svědectví o pátrání po ostatcích číhošťského faráře Josefa Toufara Mrtvolu sprovoďte ze světa, které mapuje události od exhumace ostatků v listopadu 2014 přes zkoumání profilu DNA až po Toufarův pohřeb v Čihošti v červenci letošního roku. „Měl jsem možnost být přítomen některým klíčovým okamžikům odkrývání pravdy o osudu umučeného faráře Josefa Toufara a musím říct, že se jednalo o chvíle emocionálně nesmírně silné a důležité. Doufám, že se nám je takto podaří zprostředkovat i televizním divákům,“ říká kreativní producent snímku Patrick Diviš.

Od 21:35 pak ČT2 v premiéře uvede také nejnovější snímek renomovaného dokumentaristy Miroslava Janka Evangelium podle Brabence. Filmový dokument je založen na neformálních rozhovorech novinářky Renaty Kalenské s básníkem, zahradníkem a v současné době vůdčí postavou Plastiků Vratislavem Brabencem.

Improvizovaná povídání se odehrávají na místech, jež pro Brabence a Kalenskou něco znamenají a daly vzniknout pásmu nezávazného filozofování, sebeironických vtipů i poznámek o životě ptáků a přírodě jako takové. Záznamy rozhovorů jsou pak prokládány poetickými vsuvkami.

Sváteční televizní program pak nabídne také přímý přenos udílení Cen Paměti národa, slavných český oscarový film Kolja a řadu dalších tematických pořadů.

Událostem sametové revoluce a předlistopadovému dění se bude po celý den věnovat i zpravodajský kanál ČT24.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…