Plzeňský kraj bude mít studii na zlepšení jakosti vod na vodním díle Hracholusky

16.12.2017 22:07

Na krajském úřadě byl představen záměr zpracování detailní studie na zlepšení jakosti vod na vodním díle Hracholusky.

Plzeňský kraj bude mít studii na zlepšení jakosti vod na vodním díle Hracholusky
Foto: cez.cz
Popisek: Hracholusky

Ve spolupráci s obcemi se Plzeňský kraj zaměřil na zlepšení kvality vody na vodní nádrži Hracholusky, největší vodní ploše v kraji. Tato vodní nádrž je veřejností významně využívána k rekreaci. V poslední době se však potýká se zhoršením kvality vody a to v důsledku rozšíření sinic. Ty v důsledku rozmnožení barví vodu do zelena a výrazně pak zhoršují možnosti užívání vody občany. Příčinou rozšíření sinic je přísun živin do vodní nádrže v souvislosti s lidskou činností. Jde zejména o látky na bázi fosforu a dusíku. 

„S ohledem na význam této nádrže pro celý region se Plzeňský kraj rozhodl připravit projekt, jehož cílem je stav kvality vody v nádrži zlepšit," uvedla radní pro životní prostředí Radka Trylčová.

Prvním krokem bylo ve spolupráci se správcem vodního toku státním podnikem Povodí Vltavy spuštění rozsáhlého monitoringu jakosti povrchových vod a analýza, z jakých přítoků Mže se látky do nádrže dostávají.

Druhým krokem, jenž byl v těchto dnech zahájen, je zpracování detailní studie, která určí, jaká konkrétní opatření je třeba realizovat pro snížení vnosu fosforu a dusíku, což by se mělo projevit ve zlepšení stavu jakosti vody. Na základě výběrového řízení ji zpracuje sdružení společností VRV a.s. (Vodohospodářský rozvoj a výstavba) a DHI a.s. Studie zpracovaná odbornými firmami bude dokončena na podzim příštího roku. „Na základě této studie pak kraj hodlá podpořit realizační opatření, aby v následujících letech došlo ke zlepšení možnosti využívání nádrže pro rekreační účely. V důsledku zlepšení stavu vody na Hracholuskách pak očekáváme zvýšení cestovního ruchu a rekreace v oblasti a zároveň zvýšení celkového potenciálu regionu," upřesňuje Radka Trylčová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…