Policisté složili služební slib na Hradčanském náměstí v Praze

17.06.2016 11:45

Poprvé v novodobé historii Policie ČR se uskutečnila hromadná přísaha tří set nových policistů na Hradčanském náměstí v Praze.

Policisté složili služební slib na Hradčanském náměstí v Praze
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Služební slib složili ve čtvrtek 16. června 2016 po desáté hodině ráno do rukou policejního prezidenta genmjr. Tomáše Tuhého. Slavnostního aktu, který se konal v rámci 25. výročí založení Policie ČR, se zúčastnil ministr vnitra Milan Chovanec, J. Em. Dominik kardinál Duka, Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky a další vzácní hosté z řad veřejného i policejního života.

Policejní prezident během svého proslovu k policejním nováčků připomněl bohatou historii bezpečnostního sboru a jeho význam při zajišťování bezpečnosti občanů.

„Za 25 let se pak Policie České republiky organizačně proměňovala, modernizovala se, učila se a překonávala překážky. Hledala a nalézala cesty, jak se stát funkčním a sebevědomým bezpečnostním sborem schopným efektivně reagovat na výzvy soudobého světa od dob četnictva, dobu nesvobody, až po vznik samostatného českého státu měla vždy policie nezastupitelné místo ve společnosti,“ uvedl genmjr. Tomáš Tuhý. V závěru svého projevu pak policistům popřál, aby v policejní službě nalezli nejen povolání, ale především poslání, kterým budou naplňovat heslo „pomáhat a chránit“. Ke složení slibu jim pogratuloval a popřál hodně štěstí také jejich rodinám.

Náročnou práci policistů ve své zdravici ocenil prezident republiky Miloš Zeman, který se samotného aktu neúčastnil, ale zastoupil ho Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky. 

Důležitou složkou celého slavnostního slibu bylo také požehnání, které během svého proslovu policistům udělil J. Em. Dominik kardinál Duka.
Během slavnostního aktu ministr vnitra spolu s policejním prezidentem dekorovali 34 praporů krajských ředitelství, celorepublikových útvarů a dalších složek čestnou stuhou k výročí vzniku Policie ČR.

Na závěr ceremoniálu všichni přítomní uctili minutou ticha památku 101 policistů, kteří od roku 1991 zemřeli při výkonu služby.  Do posledního slova tak naplnili služební přísahu a při ochraně práv, životů a zdraví občanů položili své životy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…