Povodí Labe získalo stavební povolení pro poldr Mlýnec na Mrlině

10.01.2019 21:13

Povodí Labe získalo po několikaleté projekční a majetkoprávní přípravě pravomocné stavební povolení na poldr Mlýnec, který bude po dokončení významným prvkem protipovodňové ochrany pro obce ležící v povodí Mrliny v Královehradeckém a Středočeském kraji.

Povodí Labe získalo stavební povolení pro poldr Mlýnec na Mrlině
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Poldr Mlýnec situovaný v katastru města Kopidlna a obce Mlýnec u Kopidlna je navržen v území se složitými odtokovými poměry, kde pravidelně dochází k záplavám a při větších průtocích ke značným škodám na majetku občanů a infrastruktuře. Nejvýznamnější povodně v povodí Mrliny proběhly v letech 1997, 2003, 2006 a 2013. Účelem realizace poldru je vytvoření retenčního prostoru o objemu cca 1 975 544 m3 zajišťujícího ochranu měst Křinec, Vestec a dalších sídel umístěných na toku Mrliny. Transformací povodňové vlny dojde ke snížení Q100 z 38,5 m3/s na neškodný průtok cca 15 m3/s, což odpovídá cca Q5-Q10.

Situace budoucího poldru Mlýnec

Neprodleně po získání stavebního povolení byly zahájeny práce na zhotovení posledního stupně projektové dokumentace. V průběhu roku 2019 se předpokládá dokončení dokumentace pro provedení stavby a výběr zhotovitele na realizaci díla. Vlastní stavba poldru bude s největší pravděpodobností zahájena na jaře 2020 a dokončena do poloviny roku 2022. Předpokládané náklady realizace jsou podle aktuálně platného rozpočtu cca 31,5 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…