Povodí Odry dokončilo opravu spádových stupňů na Stonávce

02.06.2016 8:45

Dokončením rozsáhlé opravy dvou zdevastovaných spádových stupňů na vodním toku Stonávka v Třanovicích, říční km 22,256–22,658 dojde ke stabilizaci nivelety dna toku Stonávka a k zajištění prevence závažných škod na majetku obyvatel v oblasti.

Povodí Odry dokončilo opravu spádových stupňů  na Stonávce
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

Celkově se podařilo oba objekty opravit zhruba za 9 mil. Kč bez DPH. Opravu poškozených objektů zajišťoval státní podnik Povodí Odry.

Oprava druhého spádového stupně probíhala od loňského podzimu a přišla státní podnik Povodí Odry zhruba na 5,9 mil. Kč bez DPH. Zhotovitelem stavby byla na základě výběrového řízení společnost POHL cz, a.s. „Zatímco první spádový stupeň jsme opravili již v letech 2013 až 2014, nyní jsme dokončili opravu druhého stupně v říčním kilometru 22,658, která započala loni v září. Díky příznivému počasí se nám podařilo opravu dokončit se čtyřměsíčním předstihem,“ říká investiční referent státního podniku Povodí Odry Leoš Kessler a vysvětluje, v čem oprava konkrétně spočívala: „Původní prefabrikovaný stupeň je nahrazen novou železobetonovu konstrukcí s pohledovými plochami obloženými kamenem. Přelivná hrana je obložena žulovými deskami se zaoblenou hranou, ty jsou ukotveny do tělesa stupně ocelovými kotvami. Křídla stupně jsou zavázána do rostlého terénu. Výška stupně činní 0,98 metru. Vývar stupně, jehož hloubka činí 1,00 metr, opevňuje lomový kámen. Boky a práh vývaru ohraničují betonové zídky. Dno toku v nadjezí a podjezí je opevněno kamenným záhozem a kamenná dlažba opevňuje břehy v rozsahu stupně. Přechod na stávající břehy je řešen kamennou rovnaninou.“

Cílem celé akce bylo opravit a uvést do původního stavu silně degradované spádové stupně, které již byly v havarijním stavu, včetně podélného opevnění toku v jejich blízkosti. Realizace záměru byla nutná v zájmu prevence závažných škod na majetku. Dokončením této rozsáhlé akce dojde ke stabilizaci nivelety dna toku Stonávka. Celkově se podařilo oba objekty opravit za zhruba 9 mil. Kč bez DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…