Práce na Památníku národního útlaku a odboje jsou v plném proudu

06.03.2015 15:16

Barokní Horní zámek v Panenských Břežanech se podle záměru Středočeského kraje stane Památníkem národního útlaku a odboje.

Práce na Památníku národního útlaku a odboje jsou v plném proudu
Foto: Redakce
Popisek: Ing. Miloš Petera, ČSSD, hejtman, předseda středočeské ČSSD

Areál prochází už více než půl roku rekonstrukcí. Kraj na svůj projekt získal dotaci z dotačního titulu Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). „Opravy zámku budou stát 30 milionů korun a provádí je společnost MTStav Příbram,“ řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) a dodal: „v  tuto chvíli již byly provedeny restaurátorské průzkumy vnitřních omítek a dochované sádrové výzdoby včetně památkově hodnotných dřevěných prvků interiéru. V zámku se začaly bourat příčky a v suterénu byly otlučeny omítky a vyčištěn prostor bývalé kotelny.“

Ve venkovních prostorách zámku provedli pracovníci dodavatelské firmy demolici provozních objektů a izolaci zámku. Po vybudování svodů dešťové kanalizace se mohlo začít a úpravami terénu a výstavbou základů pro obvodovou zeď. Rekonstrukce zámku má být dokončena v druhé polovině letošního roku, poté začnou práce na vnitřních expozicích.

Vznikne zde multimediální expozice s vizuální 3D prezentací protifašistického odboje, která bude spolu s Lidicemi a Terezínem tvořit jakýsi trojúhelník paměti národa období II. světové války. „Mimo zmíněné expozice bude výstava obsahovat i část věnovanou historii zámku. Budou zde probíhat besedy, přednášky, diskuse či pietní akce,“ popsal využití nové krajské kulturní instituce radní Zdeněk Štefek. Památník se podle záměru kraje stane i významným turistickým cílem a nově k němu povedou také žlutá turistická značka a cyklostezka. 

„Mimo tento evropský projekt investuje kraj i do okolí zámku - rekonstrukcí prochází zahrada včetně vodních děl a také Santiniho kaple sv. Anny. Opravou projde omítka fasády i interiérů. Restaurovány budou malby a kování,“ popsal radní Zdeněk Štefek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…