Premiér Sobotka a kancléřka Merkelová se v rámci diskuse na ČVUT seznámili s výsledky spolupráce v aplikovaném výzkumu

25.08.2016 17:50

Premiér Sobotka a kancléřka Merkelová se na půdě Českého vysokého učení technického (ČVUT) zúčastnili diskusního setkání se zástupci výzkumných center a podniků z ČR a Německa. Hovořili o česko-německé spolupráci v oblasti aplikovaného výzkumu a digitálního průmyslu.

Premiér Sobotka a kancléřka Merkelová se v rámci diskuse na ČVUT seznámili s výsledky spolupráce v aplikovaném výzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Hlavním tématem debaty byly proměny průmyslové výroby, které přináší čtvrtá průmyslová revoluce a narůstající uplatnění digitálních technologií, a příležitosti pro společné projekty v oblasti aplikovaného výzkumu, které v této souvislosti vznikají pro české a německé firmy, vysoké školy a výzkumná pracoviště.

„Spolupráce s Německem ve vědeckovýzkumné oblasti je pro nás naprosto klíčová a my na jejím dalším rozvoji velmi intenzivně pracujeme. Navázali jsme například užší spolupráci s Fraunhoferovou společností, která je světovou extratřídou v inovacích a aplikovaném výzkumu a v rámci Česko-německého strategického dialogu domlouváme její kooperaci s českými vysokými školami a univerzitami, aby se Česká republika mohla posunout mezi světové inovační lídry,“ uvedl k probíhající návštěvě německé kancléřky místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Po diskusi byla za přítomnosti předsedy vlády Bohuslava Sobotky a spolkové kancléřky SRN Angely Merkelové podepsána Dohoda mezi ČVUT a Německým výzkumným centrem pro umělou inteligenci o spolupráci v oblasti průmyslu 4.0. Dohoda stanoví oblasti, ve kterých budou obě strany rozvíjet společný výzkum a vývoj, obsahuje závazek ke sdílení informací a cíl organizovat společné iniciativy na transfer technologií směrem k malým a středním podnikům.

Diskusního setkání se zúčastnili zástupci českých ministerstev odpovědných za oblasti výzkumu a průmyslu, členové Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, výzkumní pracovníci ČVUT a dalších vysokých škol, představitelé Akademie věd ČR a zástupci českých a německých firem.

Jako průmysl 4.0 bývá označován trend narůstající automatizace a digitalizace průmyslové výroby využívající výhod internetu a možností počítačového zpracování velkých objemů dat –  tzv. čtvrtá průmyslová revoluce směřující ke vzniku chytrých továren. ČVUT, na jehož půdě se setkání konalo, v současné době ve spolupráci s německými firmami připravuje spuštění experimentální výrobní linky, která nabídne firmám možnost vyvíjet a testovat své produkty v souladu s principy průmyslu 4.0.

Vláda ČR ve středu 24. srpna 2016 schválila dokument Iniciativa průmysl 4.0. Ten obsahuje návrhy opatření, která mohou pomoci připravit českou společnost na to, aby se s těmito proměnami světa výroby a práce dokázala vypořádat a aby je dokázala využít ve svůj prospěch k dosažení větší prosperity.

Věda a výzkum jsou jedním z  prioritních témat v rámci Česko-německého strategického dialogu, který byl zahájen v červenci 2015. V rámci dialogu dochází k posilování kontaktů mezi českými a německými průmyslovými infrastrukturami. Na podzim 2016 se v Praze uskuteční řada akcí zaměřených na česko-německou spolupráci v oblasti výzkumu – jednou z nich bude např. den Fraunhoferovy společnosti, během kterého se představí tato největší evropská organizace zabývající se aplikovaným výzkumem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…