Přes 8 milionů korun na výsadbu zeleně schválila Nadace ČEZ, z toho na Vysočinu a jižní Moravu putuje více než 1,6 miliónu

19.09.2020 13:13

Obnovený jabloňový sad, nová lipová alej podél nádraží, odhlučnění silnice pomocí stromového větrolamu – to jsou jen namátkou vybrané příklady z 19 žádostí obcí a měst Vysočiny a jižní Moravy, které pro letošní rok schválila Nadace ČEZ v grantovém řízení Stromy.

Přes 8 milionů korun na výsadbu zeleně schválila Nadace ČEZ, z toho na Vysočinu a jižní Moravu putuje více než 1,6 miliónu
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ přispěje miliony na výsadbu zeleně

Celkem na výsadbu zeleně na Vysočině a jižní Moravě uvolnila 1 690 939 korun, což je nejvyšší částka za posledních sedm let. Grant Stromy Nadace ČEZ pomáhá zkrášlovat českou krajinu již devět let. Za tu dobu podpořil 549 projektů v celé České republice v hodnotě bezmála 60 milionů korun.

Letos na začátku roku Nadace ČEZ rozšířila okruh možných žadatelů a umožnila kromě dosavadní liniové výsadby (aleje, stromořadí, větrolamy) i sázení v parcích, sadech, veřejných zahradách a dalších přírodních lokalitách. Že šlo o krok správným směrem, dokazuje téměř dvojnásobný počet schválených žádostí oproti loňskému roku.

Nadace ČEZ

„Máme radost, když se do sázení aktivně zapojují kromě dospělých obyvatel obcí i místní děti. Přirozeně se tak učí o zeleň pečovat a chránit ji, vnímají, jak stromy rostou a jak zpříjemňují jejich okolí. Do českého prostředí přirozeně patří nejen lesy, ale právě i stromy v parcích, zahradách nebo podél cest. Proto jsme rádi, že se i díky nám do kulturní krajiny vracejí,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Od letošního roku je Nadace ČEZ zapojená také v iniciativě Sázíme budoucnost, která chce během pěti let vysázet po celé České republice 10 milionů stromů. Ve spolupráci s Nadací Partnerství podporuje výsadbu výhradně původních dřevin, které jsou nejen lépe přizpůsobené na místní klimatické podmínky, ale navíc představují vítanou vzpruhu pro včely, čmeláky a další hmyz.

Nadace ČEZ

Stejný princip uplatňuje společnost ČEZ také v loni vyhlášeném závazku vlastními silami vysadit strom za každého zaměstnance v České republice. Již během podzimu 2019 dobrovolníci z řad zaměstnanců vlastnoručně zasadili na několika místech ČR 7 300 sazenic stromů. Parta energetiků z Dukovan například v listopadu loňského roku vysázela v Heralticích, v ochranném pásmu vodního zdroje na 3500 sazenic olší a jedlí. Další sázení plánují letos v říjnu. Cíl - vysázet téměř 23 000 nových stromů by společnost ČEZ mohla dosáhnout již příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…