Přestaňte znehodnocovat korunu, vyzval CENTROPOL ENERGY ČNB

11.06.2014 9:59

Předseda představenstva a majitel společnosti CENTROPOL ENERGY Aleš Graf vyzval v otevřeném dopise guvernéra České národní banky Miroslava Singera, aby zastavil další znehodnocování české měny.

Přestaňte znehodnocovat korunu, vyzval CENTROPOL ENERGY ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jeden z největších dodavatelů energií na domácím trhu argumentuje zejména tím, že slabá koruna neumožňuje další podporu ekonomiky formou snižování cen elektřiny a plynu. Umělé udržování slabé koruny oslabuje domácnosti i firmy v době, kdy by ekonomika měla růst. Občané ČR v souvislosti oslabením koruny vůči ostatním občanům v zahraničí ze dne na den zchudli!

„Ceny energií se spolu s cenami pohonných hmot promítají do cen každé služby a každého produktu na trhu. Další intervence centrální banky vůči české měně zbytečně podrývají domácí ekonomiku v době, kdy se hospodářství okolních států začínají zotavovat z vleklé krize,“ Uvádí v otevřeném dopise Aleš Graf. Ten v textu zaslaném guvernérovi ČNB Miroslavu Singrovi uvádí jako jeden z argumentů stav zdravotnictví. Mezi velké odběratele plynu a elektřiny od Centropolu patří nemocnice z celé republiky. Pokud by skončilo oslabování koruny, vznikl by prostor pro další snižování cen energií a snížila by se tak významně finanční zátěž zdravotnických zařízení. „ Po té, co nemocnice přišly o spolufinancování svého provozu prostřednictvím poplatků, by jistě možnost ušetřit miliony na provozu přivítaly,“ argumentuje Aleš Graf.

Předseda představenstva Centropolu také v dopise guvernéra upozorňuje na stále rostoucí počet rodin ohrožených tzv. energetickou chudobou, tedy situací, kdy nejsou schopny hradit náklady na odběr plynu a elektřiny. „Nejsme přesvědčeni, že intervence ČNB vůči koruně přináší české ekonomice pozitivní efekty, které by ve svém důsledku dokázaly eliminovat prokazatelné negativní dopady na každodenní život občanů a fungování firem. Poslední statistické údaje ukazují, že česká ekonomika patří k těm nejvíce stagnujícím a kupní síla našich obyvatel už klesla i za sousední Slovensko….. Zastavte další stagnaci a podpořte růst tím, že nebudete uměle zasahovat do tržních mechanizmů,“ vyzval Aleš Graf strážce české měny Miroslava Singera.

CENTROPOL ENERGY, a.s. působí na trhu s elektřinou již od roku 2007 a je jedním z největších alternativních dodavatelů v České republice. Na trh se zemním plynem vstoupila společnost na začátku roku 2010. Zemní plyn a elektřinu dnes dodává více než 330 tis. zákazníků. Převážnou část odběratelů, zhruba 80 procent, tvoří domácnosti. Zbylých 20 procent tvoří města a obce, organizace státní správy či malé a střední firmy. Mezi významné zákazníky CENTROPOL ENERGY patří například ministerstvo vnitra, ministerstvo spravedlnosti, několik krajů a krajských měst. CENTROPOL ENERGY dodává energie také maloobchodní síti ENAPO, pražské ZOO, Lesům ČR, řadě nemocnic a dalších firem.

CENTROPOL ENERGY, a.s. je jednou ze společností patřících do skupiny CENTROPOL, která působí v energetickém sektoru již od roku 2002. V roce 2013 se společnost poprvé dostala do žebříčku Czech TOP 100 a stala se jednou z pěti největších firem Ústeckého kraje. Tržby společnosti dosáhly v roce 2013 podle neauditovaných výsledků osm miliard korun, což je o třetinu více než v roce 2012. Do skupiny CENTROPOL patří také první plnohodnotný virtuální mobilní operátor zaměřený na domácnosti, který spustil své služby v září 2013. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …