Pro bezdrátový kardiostimulátor si pacient na Homolku přiletěl až ze San Franciska

11.11.2013 15:03

Jednasedmdesátiletý pacient přiletěl kvůli implantaci bezdrátového kardiostimulátoru do Nemocnice Na Homolce až z kalifornského San Franciska.

Pro bezdrátový kardiostimulátor si pacient na Homolku přiletěl až ze San Franciska
Foto: red
Popisek: MUDr. Petrů se setřičkou kontrolují pacienta (nemocnice Na Homolce)

Musel podstoupit tak dalekou cestu, protože se tento převratný typ přístroje implantuje v celém světě zatím jen ve dvou centrech, a to v Nemocnici Na Homolce v Praze a v Kardiocentru AMS v Amsterdamu v Nizozemí. Vůbec jako první na světě zavedli bezdrátový kardiostimulátor prvním pacientům kardiologové v Nemocnici Na Homolce v lednu 2013 a od té doby zde implantaci provedli 28 pacientům. 

Operaci podstoupil bývalý bankovní úředník Surber Hans Ulrich v úterý 5. listopadu. Provedli ji primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesor MUDr. Petr Neužil, CSc., FESC, společně s kolegou z oddělení MUDr. Janem Petrů. Pacient po klidu na lůžku ještě v den operace rehabilitoval a druhý den byl z nemocnice propuštěn do hotelu, kde bydlel i s manželkou. O dva dny později, v pátek, se dostavil Na Homolku, kde mu zkontroloval dr. Petrů stimulační parametry. „Byly vynikající,“ uvedl profesor Neužil. Předpokládá, že kardiostimulátor splní bez problémů svoji úlohu tak, aby se pacientovi ulevilo a zmírnila se mu pociťovaná dušnost při námaze. Na další kontroly se chystá pacient přiletět za tři a šest měsíců. Zatím totiž není kvůli legislativě USA možné, aby si nechal zkontrolovat bezdrátový stimulátor přímo v Kalifornii.

Pacient kvůli poruše srdečního rytmu v USA podstoupil více typů léčby, obtíže však nezmizely – cítil se dušný při námaze a unavený.  Lékaři mu proto navrhli zavedení kardiostimulátoru, který by měl jeho problémy zmírnit. „Věděl jsem, že potřebuji dostat přístroj, který mi pomůže zlepšit srdeční činnost, ale nechtěl jsem se spokojit s běžným kardiostimulátorem. Prostřednictvím internetu jsem se dověděl o možnosti implantace bezdrátového přístroje. Zjistil jsem si více informací a pak se obrátil na profesora Neužila z Nemocnice Na Homolce,“ vysvětlil pacient.  

Kardiologové ho zde po prozkoumání zdravotního stavu a skutečnosti, zda je pro něj tento typ přístroje vhodný, zařadili do klinické studie. Studie v Nemocnici Na Homolce probíhá už rok -  za tuto dobu zde zavedli úspěšně bezdrátový kardiostimulátor 28 nemocným.  „Přístroj již získal certifikaci pro použití v zemích Evropské unie – tzv. CE Mark. V současné době organizujeme s 1. lékařskou fakultou UK ve společné elektrofyziologické experimentální laboratoři intenzivní školení všech potenciálních operatérů ze zemí Evropské unie tak, aby bylo možné systém zavést co nejrychleji a co nejbezpečněji do klinické praxe,“ dodává profesor Neužil.

Bezdrátový kardiostimulátor představuje revoluční technologii v kardiostimulační léčbě nemocných s poruchou srdečního rytmu. Obsahuje elektrody i stimulátor v jednom, a proto odpadá propojení těchto složek vodiči jako u běžných kardiostimulátorů. Díky tomu se významně snižují nejčastější rizika léčby -  zejména  zanesení infekce prostřednictvím vodičů a mechanické poruchy elektrod. Dalším přínosem pro nemocného je možnost větší pohybové aktivity, větší pohodlí i příznivý kosmetický efekt. Nová technologie se nazývá LCP (z anglického Leadless Cardiac Pacemaker – bezdrátový kardiostimulátor) a vyvinula ji americká firma  Nanostim, Inc. Nemocnice Na Homolce již dlouho spolupracuje s americkými odborníky ve výzkumu léčby srdečních onemocnění a díky letité spolupráci dostali čeští pacienti jako první na světě šanci profitovat z  této převratné technologie v kardiostimulační léčbě.  

Princip kardiostimulátoru spočívá v tom, že příznivě ovlivňuje elektrickými pulzy činnost nemocného srdce. Systém se skládá z generátoru pulzů (stimulátoru) a elektrod, které tyto impulzy přenášejí do srdce. Dosavadní typ stimulátoru se ukládá pod kůži obvykle pod klíční kost a propojí se vodiči s elektrodami, které se zavedou do srdce. Na rozdíl od toho se LCP   implantuje z vpichu v třísle cévním systémem pomocí zaváděcího katetru (tenkého vodiče). Umístí se a upevní v hrotu pravé srdeční komory.  

LCP je vyroben z ušlechtilého kovu a je velký zhruba jako mikrotužková baterie. Samotná implantace trvá přibližně 15 minut. Baterie přístroje, která je asi dvacetkrát menší než u běžného stimulátoru, vydrží stejnou dobu - minimálně šest let. Až LCP doslouží, je možné ho pomocí katetru opět vyjmout a implantovat nový.  

Poruchy srdečního rytmu (arytmie) patří mezi nejčastější srdeční onemocnění. Různou formou poruchy srdečního rytmu trpí zhruba každý desátý člověk. Arytmie se většinou dají příznivě ovlivňovat pomocí voperovaných přístrojů – kardiostimulátorů při léčbě pomalého rytmu či kardioverterů - defibrilátorů při léčbě zrychleného rytmu, případně provedením katetrizační ablace (odstraněním srdeční tkáně, která arytmie způsobuje). 

Kardiostimulační centrum Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce patří mezi největší centra tohoto druhu v Evropě. Zabývá se léčbou arytmií již 22 let. Za dobu jeho existence jím prošly tisíce pacientů, jimž zkvalitnily nebo zachránily život implantované přístroje, tedy kardiostimulátory či defibrilátory. V posledních letech k léčebným metodám přibyly tzv. katetrizační ablace, které příčiny arytmií dokáží odstranit zásahem do srdeční tkáně.    

Oddělení PR a komunikace
Nemocnice Na Homolce


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…