Program GE Foundation Scholar-Leaders slaví v České republice desáté výročí

01.12.2013 17:17

Při výběru a náboru těch nejlepších univerzitních studentů jsou uplatňována velice přísná mezinárodní kritéria. Zájemci o stipendium budou muset prokázat nejen vynikající studijní výsledky, ale také aktivní zapojení do mimoškolních aktivit (mezi něž patří například účast ve studentských skupinách či v komunitních projektech, nebo dobrovolnická práce), jakož i určité vůdčí schopnosti.

Program GE Foundation Scholar-Leaders slaví v České republice desáté výročí
Foto: GE
Popisek: GE

Vybraní studenti obdrží roční stipendium ve výši 1 500 eur (celkem 3 000 eur) na dobu dvou let. Stipendisté budou mít rovněž možnost zúčastnit se, spolu s dalšími vítězi z Polska, Maďarska a Rumunska, regionálního programu Leadership Development, který proběhne v létě 2014 v Budapešti. V jeho rámci se seznámí s působením společnosti GE a setkají se s vedoucími pracovníky z různých divizí společnosti při každodenním výkonu jejich pracovních aktivit. 

Programu se v ČR mohou zúčastnit studenti s výbornou znalostí anglického jazyka, kteří jsou v druhém ročníku studia ekonomie, management, strojírenství a technologie na vybraných vysokých školách. V České republice se programu účastní těchto pět univerzit:

  • Vysoké učení technické v Brně
  • České vysoké učení technické v Praze
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
  • Masarykova univerzita v Brně
  • Technická univerzita Ostrava

Mezi podmínky pro udělení stipendia patří: podání vyplněné žádosti spolu s esejí o rozsahu 1 000 slov, dvě písemná doporučení (minimálně jedno poskytnuté profesorem), životopis, fotokopie dokumentů potvrzujících splnění prvního ročníku studia a jejich anglický překlad (překlad nemusí být úředně ověřený).

„Jak vychovat příští generaci vůdčích osobností, které porozumí specifikům regionu střední a východní Evropy, mohou své země navzájem propojit a navíc získají vysokou cenu na trhu práce? Inovativní stipendijní projekt společnosti GE pro vysokoškolské studenty nazvaný GE Foundation Scholar-Leaders během 12 let jeho existence absolvovalo již 462 nadaných studentů z Polska, České republiky, Maďarska a Rumunska. Jakožto vedoucí pracovník GE zodpovědný za region CEE vnímám jako svou povinnost usnadnit těmto mladým talentům přístup do světa mezinárodního byznysu. Dnes jde o čím dál významnější věc, protože konkurenceschopnost roste i na globální úrovni,“ uvedl Peter Stračár, CEO společnosti GE v regionu CEE.

Program GE Foundation Scholar-Leaders je první univerzitní stipendijní program realizovaný jak v České republice, tak i v regionu střední a východní Evropy díky financování GE Foundation, filantropické organizaci společnosti General Electric Company (GE). Úspěch programu v Maďarsku po jeho zahájení na podzim roku 2002 přiměl nadaci GE Foundation umožnit evropské centrále Institutu mezinárodního vzdělávání v Budapešti, aby program nabídla také univerzitám v Polsku, České republice a Rumunsku. Řady účastníků programu zaměřeného na rozvoj a zdokonalení vůdčích schopností mladých profesionálů, jenž je štědře financován nadací GE Foundation, rozšíří v roce 2014 dalších 32 studentů, a to díky zapojení univerzit z České republiky, Rumunska, Maďarska a Polska. Počet zúčastněných studentů ze střední a východní Evropy tak vzroste již na číslo 494.

um je 16. prosince 2013.  

Podrobnější informace a online přihlášení naleznete na: http://www.scholarshipandmore.org/cee.

O GE Foundation

Nadace GE Foundation je filantropická organizace společnosti GE, která se zabývá řešením těch nejsložitějších problémů, kterým dnešní svět čelí v oblasti zdraví, vzdělávání, ochrany životního prostředí a pomoci lidem zasaženým katastrofami. Nadace GE Foundation rovněž umožňuje současným i bývalým zaměstnancům společnosti GE přispívat materiální pomocí či vlastním úsilím k rozvoji místních komunit prostřednictvím programu Matching Gifts a kampaně United Way.

GE ve střední a východní Evropě

Peter Stračár je regionálním šéfem společnosti GE pro region střední a východní Evropy (CEE). Navzdory náročným ekonomickým podmínkám byl rok 2012 pro GE úspěšný jak na globální úrovni, tak v regionu CEE, kde zaměstnává na 26 000 osob. Objem prodeje1 v zemích CEE v roce 2012 dosahoval 4 miliard dolarů. Současně GE v regionu zakoupila produkty a služby od více než 6200 dodavatelů. Region musí budovat a modernizovat infrastrukturu, zvyšovat efektivitu a splnit požadavky týkající se emisí CO2 stanovené EU. Ekologické produkty GE (ecomagination) pomáhají klientům naplňovat všechny tyto cíle.

Společnost GE představila první regionální korporátní blog v regionu střední a východní Evropy. Blog GE for CEE je ambiciózní komunitní digitální platforma, která pomáhá propojovat profesionály z různých oborů, poskytuje fórum ke sdílení zkušeností, umožňuje diskutovat o případech dobré praxe a podporuje nové nápady a nadšení pro spolupráci mezi zeměmi regionu, čímž podporuje společnou perspektivní budoucnost. V roce 2012 byl blog zařazen do finálového výběru dvou mezinárodních ocenění, a to v kategorii digitálních projektů Public Affairs v rámci soutěže Digital Communications Award a ve finále ceny European Excellence Award.

GE v České a Slovenské republice

Od roku 1990 je GE jednou z nejvýznamnějších nadnárodních firem, které úspěšně podnikají a rostou v České republice. V zemi působí všechny čtyři divize GE a společnost zaměstnává v obou zemích více než 4 000 lidí. GE přišla do tehdejšího Československa v roce 1990 a v březnu 1991 zde oficiálně otevřela svou pobočku. V současné době je většina obchodních a servisních společností v obou zemích dobře zastoupena, obsluhuje své zákazníky prostřednictvím bankovních poboček, dealerů, maloobchodníků a široké sítě distributorů. Největší divizí GE v České republice je GE Money, jež nabízí širokou škálu finančních služeb a produktů.

V roce 2008 dokončila společnost GE Aviation akvizici vybraných aktiv českého výrobce malých turbovrtulových motorů a součástek pro letecký průmysl Walter Engines a.s. Tato akvizice rozšířila nabídku GE pro klienty v leteckém průmyslu a umožnila koncernu GE vstoupit do segmentu, jenž se v posledních letech rozvíjí velice dynamicky, totiž segmentu malých, dvoumotorových turbovrtulových letadel. Nově pojmenovaná společnost GE Aviation’s Business & General Aviation Turboprops má více než stoletou tradici a těší se vynikající reputaci po celé Evropě pro své levné, robustní a elegantně řešené letecké motory.

Institut mezinárodního vzdělávání

Institut mezinárodního vzdělávání (Institute of International Education® – IIE) byl založen v roce 1919 a patří k předním neziskovým společnostem zajišťujícím mezinárodní výměny: jak výměnné pobyty, tak mezinárodní sdílení myšlenek. Ve spolupráci se státní sférou, nadacemi a dalšími sponzory vytváří IIE vzdělávací a školicí programy pro studenty, pedagogy a profesionály nejrůznějších oborů. Podílí se například i na realizaci proslulých Fulbrightových či Gilmanových stipendijních programů, které vypisuje  vláda Spojených států amerických. IIE také provádí průzkumy v oblasti politiky, poskytuje zdroje o možnostech mezinárodních výměnných programů a nabízí podporu pro stipendisty v komplikovaných situacích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

13:04 ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

S maximální opatrností okroužkoval odborník z Jihočeského ornitologického klubu čtrnáct ptáčků v těs…