První Vánoce se zavřenými obchody

27.12.2016 20:41

Česká obchodní inspekce o Vánocích provedla celkem 349 kontrol obchodů v souvislosti s novým zákonem č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

První Vánoce se zavřenými obchody
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Porušení zákazu prodeje inspektoři tentokrát zjistili pouze v jediném případě (tj. 0,3 %), jednalo se o internetového prodejce, který zároveň obsluhoval zákazníky i ve své kamenné provozovně s plochou větší než 200 m2, kterou sám označuje jako „prodejnu“. S prodejcem Česká obchodní inspekce následně zahájí správní řízení, ve kterém se bude rozhodovat mimo jiné také o výši pokuty.

Předmětem kontrol inspektorů byl zákaz prodeje v supermarketech, hypermarketech, ostatních maloobchodních prodejnách, dále v autobazarech i výkupnách sběrných surovin. Kontroly tentokrát dopadly mnohem lépe než v první státní svátek s povinně zavřenými obchody (28. října), kdy Česká obchodní inspekce zjistila porušení zákazu celkem ve 12 případech z 429 kontrol. 

Za porušení zákazu (zák. č. 223/2016 Sb., o otvírací době v maloobchodě a velkoobchodě) nabyla právní moci zatím jediná pokuta - konkrétně 10 000 Kč pro podnikající fyzickou osobu. Jedná se o podnikatele provozující bazar v Rokycanech, který měl otevřeno a prodával zboží dne 28. 10. 2016. Ze strany inspektorů byla kontrolovaná osoba dotázána, z jakého důvodu je provozovna v den státního svátku otevřena. Podnikající fyzická osoba sdělila, že se domnívala, že může mít otevřeno, protože prodejní plocha provozovny nepřesahuje 200 m2.

Pozn.: Zákon č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, zakazuje ve vymezené státní svátky prodej v prodejnách s použitým zbožím bez ohledu na velikost prodejní plochy.
(§ 2 zák. č. 223/2016 Sb.) 

Za porušení zákazu je možné ze zákona uložit sankci až do výše 1 000 000 Kč. V případě opakovaného porušení zákazů až do 5 000 000 Kč.

Další státní svátek, kterého se zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě týká, bude 1. ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…