Ředitelka Europolu jednala s vedením Policie ČR

05.07.2018 20:56

Vedení Policie ČR v čele s policejním prezidentem přivítalo novou výkonnou ředitelku Europolu paní Catherine De Bolle.

Ředitelka Europolu jednala s vedením Policie ČR
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Českou republiku poctila svou návštěvou nová výkonná ředitelka Eurpolu Catherine de Bolle, která byla do funkce zvolena v květnu letošního roku. V doprovodu svého zástupce Oldřicha Martinů, jejího současného náměstka a dřívějšího policejního prezidenta, se sešli a diskutovali s představiteli vlády, Policie ČR i Generálním ředitelstvím cel.

Pracovní jednání bylo zahájeno slavnostním obědem za účasti ministra vnitra Jana Hamáčka a policejního prezidenta genmjr. Tomáše Tuhého. Hlavními tématy byly aktuální bezpečnostní situace v České republice, vývoj personálního stavu Policie ČR a společně se také shodli na potřebě posílení již tak dobré spolupráce České republiky s Europolem, podpoře při prosazování společných cílů a vysílání styčných důstojníků a dalších odborníků do Europolu. Zároveň si také připomněli aktivity, které je v brzké době čekají.

„Policie ČR vítá čerpání informací a dat analyzovaných Europolem a stejně tak nabízí Europolu sdílet dobrou praxi v oblasti nejnovějších komunikačních prostředků a metod osvědčených při odhalování trestné činnosti,“ řekl policejní prezident a zdůraznil, že: „česká policie je plně připravena posilovat zastoupení v Europolu, a to jak v podobě vysílání národních expertů, styčných důstojníků či odborných analytických a dalších specializovaných pozic.“

Poté se delegace společně s policejním prezidentem přesunula na Policejní prezidium ČR, kde jednání pokračovalo za účasti všech náměstků policejního prezidenta. Paní Catherine De Bolle se tak seznámila se strukturou české policie, ale i se strategií při řešení migrační krize a jiných bezpečnostních hrozeb. Následovala ukázka operačního střediska Policejního prezidia ČR s praktickým výkladem o jeho fungování a organizaci. Posléze paní ředitelka navštívila i pracovníky Odboru mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezidia ČR. Osobně tak mohla pozdravit a poděkovat za práci policistům, kteří úzce spolupracují s ostatními státy v rámci Europolu.

Poslední zastávkou oficiální návštěvy bylo Generální ředitelství cel, kde se paní De Bolle setkala s generálním ředitelem Milanem Poulíčkem. Hlavním tématem diskuze bylo vyhodnocení pozice styčného důstojníka Celní správy České republiky v Haagu.

„Jednoznačně podporuji spolupráci s Generálním ředitelstvím cel a jejich vyslaným zástupcem v Europolu. Tyto dvě profesní skupiny musejí spolupracovat napřímo, mezinárodní problematiku nevyjímaje,“ doplnil policejní prezident Tomáš Tuhý.

Po ukončení oficiální části návštěvy měla Catherine De Bolle před odjezdem z České republiky možnost poznat také něco z české historie, když osobně navštívila jednu z nejvýznamnějších památek pražské metropole, kterou je Vyšehrad. Poté zamířila na Slovensko, kde jsou též připraveni jednat o otázkách mezinárodní policejní a celní spolupráce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelín si připomněl Mezinárodní den včel

14:56 ČEZ: Temelín si připomněl Mezinárodní den včel

„Bez včel by náš svět nebyl sladký,“ říkají energetici. Včera si v Temelíně připomněli Mezinárodní d…