Role TA ČR v podpoře aplikovaného výzkumu je nezpochybnitelná

10.03.2016 16:33

Vedení Technologické agentury ČR nevidí žádný důvod pro jakékoli zpochybňování role TA ČR v prostředí výzkumu a vývoje, ani pro interpretaci spolupráce s resorty, která se zakládá na zprostředkovaných informacích.

Role TA ČR v podpoře aplikovaného výzkumu je nezpochybnitelná
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Technologická agentura ČR (TA ČR) se doposud zavázala poskytnout dotace výzkumným organizacím a firmám ve výši 17 mld. Kč. Ke konci ledna 2016 TA ČR spravovala více než 1500 projektů, z nichž 95 % jsou projekty kolaborativního výzkumu, tzn. při řešení každého projektu spolupracuje nejméně jedna výzkumná organizace a jedna firma. V současné době jsou v těchto projektech zapojeny výzkumné organizace v 1 751 případech, z toho veřejné vysoké školy v 1 080 případech, ústavy AV ČR v 217 případech a další výzkumné organizace v 454 případech. Zároveň se na projektech podílejí firmy, a to celkem v 1 746 případech.

Zatímco výzkumné organizace, kterých je v ČR přes 250, se v projektech opakují, firmy se v projektech příliš neopakují. TA ČR tedy podporuje zejména navazování spolupráce mezi výzkumnými organizacemi a jejich novými firemními partnery, jedná se však také o spolupráci dlouhodobou, tradiční.

V České republice je v současné době 2400 firem, které se ve své činnosti zabývají také výzkumem. „Dá se říci, že spolupráce výzkumných organizací s firmami je na začátku často svázána s podporou z Technologické agentury ČR,“ říká předsedkyně Rut Bízková. TA ČR tedy hraje zásadní roli v podpoře společných aktivit výzkumníků a firem a je proto v prostředí výzkumu a vývoje mimořádně dobře známá.

Podpora spolupráce výzkumných organizací a firem je rozhodujícím, nikoli však jediným předmětem podpory TA ČR. Pro potřeby deseti resortů státní správy, z toho sedmi ministerstev (MPO, MPSV, MZV, MŽP, MD, MMR, MV) TA ČR realizuje program BETA, program veřejných zakázek ve výzkumu. Jedná se o mimořádně obtížnou „disciplínu“. Z ní získané zkušenosti bude vhodné dobře využít při přípravě nového zákona o podpoře výzkumu a vývoje, který připravuje úřad pana místopředsedy vlády Bělobrádka. Byť se jedná o oblast obtížnou a pro obsluhu tohoto programu a komunikaci s deseti partnery má TA ČR jen několik zaměstnanců, tato spolupráce se daří. Dále TA ČR úzce spolupracuje například s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a dalšími resorty. Zástupci TA ČR a MPO se pravidelně scházejí na úrovni odpovědného náměstka ministra, předsedkyně TA ČR a předsedy výzkumné rady TA ČR, také na úrovni pracovní skupiny zaměřené na konkrétní a specifickou spolupráci TA ČR a MPO. Zástupce MPO je předsedou Rady programu EPSILON.

Dalším významným partnerem TA ČR pro oblast podpory výzkumu a vývoje je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, se kterým TA ČR uzavřelo Memorandum o přípravě a budoucí implementaci operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV), podobně TA ČR intenzivně spolupracuje s Ministerstvem zahraničních věcí ČR (MZV), s ním má rovněž podepsáno memorandum o spolupráci. Tato spolupráce je rozvíjena například formou pracovní skupiny pro mezinárodní spolupráci, mezi společná témata patří veřejné soutěže programu DELTA, spolupráce v rámci Taftie nebo spolupráce se zahraničními partnerskými agenturami. Zástupce MZV je také členem Rady programu DELTA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Infocentru  Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

11:46 ČEZ: V Infocentru Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

Že „Elektřina není nuda“ se mohou přesvědčit, a sami si i vyzkoušet, sobotní návštěvníci Informačníh…