Rosatom používá 3D tisk k výrobě ventilů pro plicní ventilátory

02.04.2020 8:45

Společnost Rusatom – Additive Technologies (RusAT, součást Palivové společnosti Rosatomu TVEL) vyrobila zkušební vzorky ventilů Venturi pro plicní ventilátory a je připravena je ve velkém vyrábět pomocí 3D tisku.

Rosatom používá 3D tisk k výrobě ventilů pro plicní ventilátory
Foto: Rosatom
Popisek: Ventil Venturi

Potřeba těchto dílů mnohonásobně vzrostla kvůli pandemii onemocnění COVID-19. Výrobní kapacita společnosti RusAT umožňuje vyrábět zhruba 300 ventilů týdně. Při výrobě je použit polymer s vysokou biologickou kompatibilitou a výrobky není nutné dále opracovávat.

Ventily Venturi se používají společně s maskami během oxygenoterapie a snižují koncentraci kyslíku podávaného pacientovi. Pro správnou funkci potřebují měnit každých několik hodin a jde tedy o spotřební materiál. Řada zemí nyní trpí jejich nedostatkem, který pomáhá řešit 3D tisk.

„Společnosti ruského jaderného průmyslu mobilizují své výrobní možnosti v boji s pandemií koronaviru. Všechny společnosti Rosatomu, které se zaměřují na zdravotnické přístroje a prostředky, nyní hledají všechny své možnosti, aby se mohly rychle přeorientovat na výrobu přístrojů a spotřebního materiálu, který zdravotníci potřebují v boji s koronavirem. Informaci o našich možnostech výroby ventilů jsme předali ruským ministerstvům zdravotnictví, mimořádných situací a obrany a ruskému dozoru nad ochranou spotřebitele Rospotrebnadzor. V případě potřeby může být výroba zahájena v nejbližší době,“ řekl generální ředitel ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, Alexej Lichačov.

Generální ředitel společnosti RusAT, Michail Turundajev, zdůrazňuje: „Naše společnost, jako integrátor Rosatomu v oblasti aditivních technologií, si ověřila 3D tisk ventilů pro plicní ventilátory, vyrobila zkušební vzorky a je připravena je začít vyrábět pro lékařská zařízení. Kromě ventilů mohou být 3D tištěny i dýchací masky, respirátory a další zdravotnické prostředky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…