Růst ekonomické aktivity byl ve 4. čtvrtletí 2017 jen lehce pod prognózou ČNB

03.03.2018 10:32

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 4. čtvrtletí roku 2017

Růst ekonomické aktivity byl ve 4. čtvrtletí 2017 jen lehce pod prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně o 5,2 %. V mezičtvrtletním vyjádření se přitom ekonomická aktivita zvýšila o 0,5 %. V úhrnu za celý loňský vzrostla česká ekonomika o 4,5 %, což představuje druhý nejlepší výsledek za posledních 10 let.

Vykázaný ekonomický růst byl ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku jen lehce pod prognózou ČNB, a to jak v meziročním tak i mezičtvrtletním vyjádření. To bylo dáno o něco pomalejším než očekávaným růstem spotřeby domácností. Její dynamika je nicméně nadále robustní díky silnému trhu práce a z něj plynoucímu rychlému zvyšování příjmů domácností. Odchylky ostatních složek poptávky od prognózy byly vesměs málo významné a navíc se navzájem do značné míry kompenzovaly.

V souhrnu lze konstatovat, že ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 došlo v souladu s očekáváním ČNB k dalšímu zrychlení meziročního růstu české ekonomiky. Ten v letech 2018–2019 podle stávající prognózy centrální banky zaznamená zpomalení z loňských vysokých temp, nadále však bude přesahovat 3 % (letos dosáhne 3,6 %). Zvyšování ekonomické aktivity bude nadále taženo především robustním růstem spotřeby domácností, který odráží optimismus spotřebitelů v prostředí vysokého růstu jejich příjmů. Stále zřetelnější nedostatek volné pracovní síly a nadále nízké úrokové sazby motivují podniky k zvyšování investic do strojů a zařízení, které zlepšují produktivitu práce. V důsledku zvýšeného čerpání evropských fondů dojde k oživení růstu investic ve vládním sektoru. Ekonomika bude těžit i ze stabilního růstu poptávky v zemích našich hlavních obchodních partnerů. V loňském roce kladný příspěvek čistého vývozu k růstu HDP však letos odezní. Důvodem  je zrychlení dovozně náročné domácí poptávky a posílení kurzu koruny.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…