SÚJB: Ve Švýcarsku proběhlo plenární zasedání Skupiny jaderných dodavatelů

03.07.2017 16:23

Ve dnech 22. až 23. června 2017 se ve švýcarském Bernu uskutečnilo 27. plenární zasedání Skupiny jaderných dodavatelů (NSG), kterého se zúčastnila i česká delegace pod vedením Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Zasedání za hostitelskou zemi zahájila Doris Leuthard, prezidentka Švýcarské konfederace.

SÚJB: Ve Švýcarsku proběhlo plenární zasedání Skupiny jaderných dodavatelů
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Ve svém projevu vyzdvihla význam nešíření jaderných zbraní pro mezinárodní stabilitu a zdůraznila klíčovou roli Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) a NSG v této oblasti. Členské státy NSG se shodly na podpoře rezolucí Rady bezpečnosti OSN vůči Korejské lidově demokratické republice (KLDR) a zdůraznily, že export jakýchkoliv položek z kontrolních seznamů NSG je do KLDR zakázán. Členské státy NSG rovněž uvítaly pokračující implementaci dohody o íránském jaderném programu (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA), podpořenou rezolucí Rady Bezpečnosti OSN 2231 (2015). Jedním ze zásadních témat letošního plenárního zasedání ovšem byla pokračující diskuse o technických, právních a politických aspektech členství v NSG pro státy stojící mimo NPT. Diskuse na toto téma bude v rámci NSG dále pokračovat (a snad bude i završena) během neformálního setkání členských států v listopadu.  Během zasedání skupiny licenčních a celních expertů, které těsně předcházelo samotnému plenárnímu zasedání, SÚJB prezentoval případovou studii k posuzování vývozu kontrolované položky do země stojící mimo NPT, včetně praxí získaných zkušeností. Tímto ČR upevnila svůj obraz aktivně vystupujícího státu, který dbá na efektivní kontrolu exportu a sdílení zkušeností.

Foto č. 1: Úvodní projev k delegátům pronesla Doris Leuthard, prezidentka Švýcarské konfederace.

Foto č. 2: Diskuse v průběhu plenárního zasedání.

Foto č. 3: Letošní plenární zasedání NSG se konalo v sídle Světové poštovní unie v Bernu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…