SVS: V části zamořené oblasti na Zlínsku bude možno lovit divoká prasata

22.07.2017 20:47

Proškolení lovci budou nově moci lovit divoká prasata v části zamořené oblasti (okresu Zlín). Umožňuje to schválená změna mimořádných veterinárních opatření Krajské veterinární správy pro Zlínský kraj ze dne 3. 7. 2017.

SVS: V části zamořené oblasti na Zlínsku bude možno lovit divoká prasata
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Lov bude umožněn pouze ve vyjmenovaných honitbách, ve zbytku okresu dále platí zákaz odlovu. Ulovená prasata nebudou moci být využita k potřebám lovce či komerčním účelům, ale budou zlikvidována v asanačním zařízení. Kromě zástřelného ve výši 1000 Kč za kus bude mít lovec nárok na odškodné – ve výši 1000 Kč za sele, 2000 Kč za lončáka a 3200 za dospělý kus. Odškodné bude vyplácet Ministerstvo zemědělství.

Proškolený lovec bude moci lovit prase divoké pouze individuálním způsobem lovu a za předpokladu, že použije při manipulaci s uloveným kusem osobní ochranné pomůcky – minimálně gumové rukavice a snadno čistitelnou obuv. Ulovený kus bude muset být označen nesnímatelnou plombou. Ke každému ulovenému tělu lovec povinně přiloží lístek o původu zvěře. Dohled a dohledávku budou moci myslivci provádět pouze se psy na barvářském řemenu, nikoliv volně.

Přemístění uloveného kusu bude muset proběhnout v obalu zamezujícím kontaminaci vnějšího prostředí. Ulovené kusy budou neprodleně umísťovány do uzavíratelných kafilerních boxů na území honitby.

„Začít s odlovem divočáků bude možné až ve chvíli, kdy bude uživatel honitby mít box nainstalovaný a poté, co obdrží souhlas krajské veterinární správy,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. „Místo odlovu a ochranné pomůcky bude muset lovec desinfikovat postupem, k němuž bude proškolen. První školení probíhá již dnes,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…