Sametovou revoluci připomenou koncerty, debaty, dokumenty, poezie i publicistika

13.11.2014 16:19

Pětadvacáté výročí sametové revoluce připomene Český rozhlas na svých celoplošných i regionálních stanicích. Ve vysílání zazní dobové reportáže, koncerty z Václavského náměstí, Paláce Akropolis či pražského Rudolfina. V programu se objeví i debaty a rozhovory s osobnostmi a účastníky revolučního roku 1989. Dětem novodobé dějiny objasní publicistický pořad Letopisy Želvíry.

Sametovou revoluci připomenou koncerty, debaty, dokumenty, poezie i publicistika
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Český rozhlas se zapojí do oslav 25. výročí sametové revoluce na všech svých stanicích. Navíc je také jedním z partnerů Festivalu Svobody. Našemu vysílání bude dominovat 17. listopadu koncert Znovu 89 na Václavském náměstí, který bude živě přenášet Radiožurnál. Zároveň tato stanice odvysílá během listopadu a prosince více než 150 ‚živých‘ vstupů z hlavních událostí sametové revoluce. S historickou přesností, s použitím archivních materiálů bude popisovat okolnosti pádu komunistického režimu v Československu,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Koncert Znovu 89 odstartuje finální část stejnojmenného projektu. Další informace je možné najít na www.znovu89.cz. Součástí vysílání Radiožurnálu v druhé polovině listopadu a v prosinci bude také řada analytických příspěvků a vstupů, které budou rozebírat změnu režimu pohledem přímých aktérů, politologů, sociologů, politiků. Stanice Plus uvádí seriál Hovorů s bývalými studentskými vůdci listopadu 89 - Janem Bubeníkem, Monikou Pajerovou, Igorem Chaunem Markem Bendou, Šimonem Pánkem, Martinem Mejstříkem a Vlastimilem Ježkem.

„Na Vltavě dále zazní 17. listopadu koncert Fenomén Karel Kryl z pražské Akropole, vystoupení studentů AMU či poezie Ivana Martina Jirouse. Stanice D-dur nabídne koncert ke Dni boje za svobodu a demokracii v přímém přenosu z pražského Rudolfina, hrát bude mimo jiné Česká studentská filharmonie. Dvojka odvysílá miniseriál Kapitoly ze života Ely v šesti minutových hrách, který popisuje atmosféru 70. let pohledem malého dítěte. Dokumenty či rozhovory s účastníky sametové revoluce budou i na programu regionálních stanic Českého rozhlasu,“ řekl náměstek pro program a vysílání René Zavoral.

Český rozhlas bude ve svém vysílání pamatovat také na dětské posluchače. Rádio Junior jim v pořadu Letopisy Želvíry aneb želvy Elvíry objasní přístupnou formou novodobé dějiny české země. Čtrnáctidílný seriál poběží až do 23. listopadu. Projekt představuje dětem události v souvislostech, pomáhá pochopit neznámé výrazy a cizí slova a dává možnost zorientovat se ve světě dospělých. Dětskými průvodci jsou v něm želva a papoušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

19:15 Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

Ministerstvo zdravotnictví se důrazně ohrazuje proti fakticky chybnému článku Veroniky Rodriguez na …