Saské iniciativy protestují proti údajnému znečišťování ovzduší

08.03.2015 17:02

Oblast Krušnohoří byla v minulých desetiletích díky nezodpovědnosti představitelů komunistických režimů v Československu i Německé demokratické republice téměř zdevastovaná, problémem bylo zejména neúnosné znečišťování ovzduší ze strany místních tepelných elektráren a průmyslových komplexů.

Saské iniciativy protestují proti údajnému znečišťování ovzduší
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

V devadesátých letech však došlo na obou stranách hranic nejen k odsíření elektráren, ale i k přijetí tvrdých ekologických opatření, díky nimž se životní prostředí v Ústeckém kraji i v Sasku výrazně zlepšilo.

Zlepšil se zdravotní stav a výrazně se zvýšila střední délka života místních obyvatel, obnovují se lesy v Krušných horách, došlo ke zlepšení kvality vod i ovzduší. Některé saské iniciativy přesto v poslední době protestují proti údajnému znečišťování ovzduší z průmyslových areálů na české straně.

Euroregion Krušnohoří, jehož jedním z hlavních cílů je posilování dobrého sousedství, proto připravil setkání českých i saských odborníků na životní prostředí s německými politickými představiteli. Jeho první kolo se uskutečnilo na konci únoru v Seiffenu, další by mělo následovat během března na české straně.

Odborníci euroregionu, zástupci Krajského úřadu Ústeckého kraje i experti z Ekologického centra Most pro Krušnohoří, jehož informační činnost je vysoce oceňována i saským ministerstvem životního prostředí a zemědělství, německé představitele seznámili nejen s platnou českou legislativou v oblasti životního prostředí, ale i s výsledky rozsáhlého výzkumu ovzduší.

Ten neprokázal žádné překročení závazných limitů. „Jednání se starostou Seiffenu Martinem Wittigem byla velmi přínosná a vysvětlila mnohé otázky. Trochu komickou roli však hraje hlavní iniciátor iniciativy za čistý vzduch Heinz-Petr- Haustein, který dokonce navrhuje demonstraci na hranicích. Petr- Heinz-Haustein ale seděl celých osm let ve Spolkovém sněmu a měl možnost pro Krušnohoří udělat tehdy více než teď, kdy kandiduje na starostu Olbernhau. Naši odborníci se shodují na tom, že vzhledem k faktům jde jen o součást jeho předvolební kampaně,“ informoval jednatel Euroregionu Krušnohoří František Bína.

Jelikož je však stav životního prostředí jedním z klíčových problémů našeho regionu, zástupci euroregionu i starosta Seiffenu se přesto dohodli na tom, že se na české straně setkají v březnu zástupci saských občanských iniciativ s českými i saskými odborníky ve společné komisi pro životní prostředí a regionální plán. Výsledkem by měl být návrh společného projektového záměru, který by analyzoval aktuální stav ovzduší v Krušnohoří a připravil další konkrétní kroky na jeho ochranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…