Sdružení pro zaměstnanecké stravování: Restaurace se po zavření bojí ještě paušálu

01.04.2020 16:14

Restauratéři z tisícovky provozů napříč Českou republikou proti stravovacímu paušálu. Po potížích s nouzovým stavem a stávající situací na pokraji finančního vyčerpání to může být poslední rána jejich existenci.

Sdružení pro zaměstnanecké stravování: Restaurace se po zavření bojí ještě paušálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V důsledku opatření vůči šíření koronaviru zůstaly restaurace zavřené. Jídlo ale mohou prodávat s sebou přes okýnko

Více než 500 provozovatelů zhruba tisícovky restaurací, kantýn a stravovacích provozů podepsalo výzvu proti zavedení tzv. stravovacího paušálu.

„Restaurace jsou nyní pod obrovským ekonomickým tlakem. Nikdo neví, jak dlouho uzavření provozoven potrvá. Měsíční výpadek tržeb odhadujeme na 11 miliard. Tržby ustaly, náklady na mzdy a odvody zaměstnanců a další fixní náklady ale zůstaly. Ekonomové odhadují i následný déletrvající propad celého gastro odvětví po zrušení nouzového stavu,“ prohlásila předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.

Stravovací paušál má umožnit, aby firmy namísto podpory stravování formou kantýn, závodních jídelen, stravenek apod. dávali lidem přímo peníze, částečně osvobozené od daní a dalších odvodů.

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí

Návrh právě nyní prochází připomínkovým řízením. Tripartita vzhledem k aktuální situaci požádala o jeho prodloužení. Ministerstvo financí ČR jí však nevyhovělo.

Výzvu k dnešnímu dni podepsalo 536 majitelů či provozovatelů 1.056 restaurací, hospod, bister a kantýn s téměř 10 tisíci zaměstnanců.

„Restauratéři a provozovatelé chtějí udržet i nadále své podnikání, zaměstnávat lidi a být součástí společenského života ve městech a obcích. Pokud však přijímaná opatření nepodpoří jejich podnikání, po malých krámcích na vesnicích zavřou i hospody,“ míní Linda Nejezchlebová.

Plný text: Výzva provozovatelů stravování proti stravovacímu paušálu

My, níže podepsaní majitelé či provozovatelé restaurací, hospod, bister a kantýn vyzýváme členy vlády, poslance a senátory, aby zvážili negativní důsledky, které nám všem může přinést zavedení tzv. stravovacího paušálu. Jsme přesvědčeni, že tento experiment vyústí ve významný pokles našich tržeb.

Samozřejmě není starostí politiků zajišťovat nám klienty a starat se o naši prosperitu. Chceme ale podnikat v prostředí, které je v rozumné míře stabilní, předvídatelné a ve kterém lze plánovat.

Obraz hospody jako špinavé špeluňky už dávno patří minulosti. Zařídit moderní restauraci vyžaduje nemalé náklady. Velká část z nich může přijít vniveč. Pro zákazníky se zúží a možná zdraží nabídka. Řada lidí přijde o práci – mnohdy těch, kteří budou jiné uplatnění hledat jen velmi těžko.

Podle studie Institutu oceňování majetku VŠE v Praze zajišťuje 22 % tržeb v sektoru stravování podpora stravování zaměstnanců. V některých restauracích je to méně, v jiných ale mnohem více. Třeba i polovina veškerého prodeje.

Je šokující, jestliže podle Asociace hotelů a restaurací stravovací paušál vítáme. Tato asociace zastupuje zejména hotely a ne segment stravování pro zaměstnance.

Pokud stát umožní firmám, aby namísto vydávání stravenek vyplácely zaměstnancům hotové peníze, bezpochyby to povede k poklesu ochoty lidí chodit do restaurace na teplý oběd. A sníží naše tržby. Nejedna „hospoda“ pak třeba bude muset uzavřít kuchyň, nebo alespoň výrazně zdražit. V nejhorším případě i úplně skončit. Tím spíš, že to vše přijde relativně nedlouho po zákazu kouření, zavedení EET.

Proč to všechno? Systém podpory stravování zaměstnanců u nás funguje dobře a podobně jako v řadě dalších evropských zemí.  Zavedení paušálu naopak představuje neprověřený experiment. A ohrozí sektor zaměstnávající více než 90 tisíc lidí.

Podporujeme vstup nových hráčů na trh se stravenkami, aby docházelo ke snižování provizí.

Podporujeme diskusi o digitalizaci, aby se nám snížila administrativa.

Podporujeme omezení stravenek na hotové jídlo určené k okamžité spotřebě.

Ale jsme zásadně proti stravovacímu paušálu, který ohrozí naše podnikání. Nenarušujte fungující systém. Pojďme otevřít diskusi na téma zaměstnanecké stravování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …