Shoptet.cz: Většina dárků připutuje letos přes e-shop

08.12.2013 14:20

Vánoční dárky Češi stále častěji nakupují na internetu. Většina zveřejněných průzkumů uvádí, že bezmála 90 % lidí letos využije online obchod. Podle nedávného průzkumu nakoupí na internetu 30 % až 70 % dárků více než 42 % lidí, třetinu své nadílky pořídí online 36 % populace. Více než polovina má v úmyslu za dárky letos zaplatit maximálně 4 000 Kč. Při výběru e-shopu a produktů se 65 % zákazníků rozhoduje na základě recenzí.

Shoptet.cz: Většina dárků připutuje letos přes e-shop
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční stromek

Nedávný veřejný průzkum potvrdil vzrůstající trend nákupů vánočních dárků přes internet. Jen pouhých 11 % dotázaných potvrdilo, že pořídí vánoční pozornost pro své blízké výhradně v kamenných obchodech. Naopak 10 % respondentů uvedlo, že na e-shopech nakoupí více než 70% svých dárků. 30 % až 70 % dárků na internetu vybere více než 42 % lidí a třetinu dárků na Štědrý den nakoupí přes internet 36 % dotázaných. V e-shopech nenakupují jen mladí, téměř polovina dotázaných, kteří jsou starší 46 let, je také hodlají využít.

Na otázku, kolik lidé utratí za vánoční dárky, 66 % dotázaných odpovědělo, že maximálně čtyři tisíce korun. Čtvrtina Čechů hodlá letos za dárky zaplatit 4 000 až 8 000 Kč. Výdaje v rozmezí 10 až 15 tisíci korun plánuje 5 % lidí a necelá 3 % respondentů obdaruje své okolí dárky v celkové hodnotě převyšující 15 tisíc korun. Průzkum také potvrdil, že téměř polovina Čechů nenechává věci na poslední chvíli a koncem listopadu již měli pořízenou alespoň část či většinu vánoční nadílky. 

Recenze jako rozhodující faktor

Překvapením průzkumu bylo, že 65 % všech dotázaných uvedlo, že recenze a zkušenosti zákazníků pečlivě čtou. Se svou spokojeností nebo nespokojeností se s ostatními pak podělí 45 % lidí. „Pro provozovatele internetového obchodu je toto zjištění velmi důležité. Pro úspěch e-shopu je proto klíčové, komunikovat a mít prozákaznicky orientovaný přístup. Stačí jedna špatná odpověď či neochota chybu řešit a celá internetová komunita o tom hned ví,“ komentoval Miroslav Uďan, CEO služby Shoptet.cz.

Důvody pro volbu e-shopu

Internet volí více než 33 % nakupujících zejména kvůli nižším cenám. Ovšem je třeba si objednávce dávat pozor další náklady. „Stále přetrvává názor, že e-shopy jsou levnější než kamenné obchody. Je to často pravda, neboť náklady na pronájem, zaměstnance apod. jsou nižší. Nicméně ne vždy je finální cena opravdu nižší, je třeba připočítat balné a dopravu, což má každý obchod nastavené jinak. Zejména u menších objednávek pak cena není rozhodujícím faktorem,“ komentoval Miroslav Uďan, Větší výběr (19 %), pohodlí (19 %), úspora času (15 %) byly dalšími důvody, pro nákup na internetu.

I když je internetový obchod již běžnou záležitostí, lidé k e-shopům přistupují stále s jistou nedůvěrou. Nevíce se obávají, že jim dorazí poškozené zboží (38 %). V souvislosti s nadcházejícími svátky pak má 37 % dotázaných obavu, že jim dárky nebudou doručeny včas. Velkým tématem jsou také online platba a reklamace. „České internetové obchody si drží vysokou kvalitu. Bohužel ještě stále najdeme e-shopy, jež klamou. Proto doporučuji u neznámých obchodů přihlédnout ke zkušenostem zákazníků. Mezi základní pravidla patří nepřebírat porušenou zásilku, raději sepište protokol s dopravcem a následně kontaktujte obchodníka,“ dodává Miroslav Uďan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

10:17 Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modul…