Společnost MERO ČR a GŘ HZS ČR uzavřely dohodu o spolupráci

03.08.2019 22:41

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky genmjr. Drahoslav Ryba a členové představenstva společnosti MERO Jaroslav Kocián a Otakar Krejsa podepsali dne 31. července 2019 dohodu o spolupráci na období let 2019-2028.

Společnost MERO ČR a GŘ HZS ČR uzavřely dohodu o spolupráci
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Zároveň společnost MERO poskytne Hasičskému záchrannému sboru ČR dar v podobě techniky a věcných prostředků v celkové hodnotě přes 40 mil. Kč.

Společnost MERO provozuje činnosti se zvýšeným a vysokým požárním nebezpečím, které souvisí především se skladováním velkého objemu ropy. Společnost MERO dlouhodobě spolupracuje s HZS ČR v oblasti požární ochrany a havarijní připravenosti, aby dodržela veškeré zákonem požadované standardy a povinnosti.

Společností MERO byla pořizována požární technika a další věcné prostředky pro jednotky požární ochrany, které jsou předurčeny pro provádění záchranných a likvidačních prací v případě vzniku mimořádných událostí na ropovodech, a objektech a zařízeních MERO.

Povinnost zabezpečovat požární techniku a věcné prostředky požární ochrany bude v budoucnu zajišťována zejména prostřednictvím poskytnutí finančních prostředků na základě dohody o spolupráci, která byla dnes představiteli MERO a HZS podepsána na období let 2019-2028.

Stávající technika a věcné prostředky, které společnost MERO vlastní a jejichž hodnota činí více než 40 mil. Kč, bude z rozhodnutí vedení společnosti darována Hasičskému záchrannému sboru ČR.

„Dlouhodobé spolupráce s Hasičským záchranným sborem České republiky si velmi vážíme a věříme, že tento dar bude užitečný při  činnosti jednotek požární ochrany HZS ČR,“ uvedl předseda představenstva MERO Jaroslav Kocián.

„Za Hasičský záchranný sbor ČR mohu říci, že si vážím aktivní a dlouhodobé spolupráce se společností MERO. Díky jejímu vstřícnému a odpovědnému přístupu bude možné darovanou techniku využívat nejen pro potřeby společnosti MERO, ale v případě mimořádných událostí bude tato technika hasičům pomáhat také mimo objekty a zařízení společnosti MERO“, doplnil generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba.

MERO ČR, a. s. (mezinárodní ropovody), vlastník a provozovatel české části ropovodu Družba a ropovodu IKL, je jediným přepravcem ropy do České republiky a nejvýznamnější společností zajišťující skladování nouzových strategických zásob ropy. Oba ropovody vstupují do Centrálního tankoviště ropy Nelahozeves, kde společnost vybudovala celkem 16 ropných nádrží s celkovou skladovací kapacitou 1.550.000 m³. MERO ČR, a. s., vznikla k 1. lednu 1994 sloučením PETROTRANS, a. s., Kralupy nad Vltavou a MERO IKL, a. s., Kralupy nad Vltavou. Spojením těchto subjektů byly provoz ropovodu Družba a tehdejší výstavba ropovodu IKL začleněny do jednoho celku. Od prosince 2012 vlastní MERO ČR, a.s., 5% podíl ve společnostech vlastnících a provozujících ropovod TAL. Touto akvizicí byl realizován významný krok k posílení úrovně energetické bezpečnosti České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…