Správa železnic: Most od pražského Výstaviště čeká přesun do nového působiště

12.04.2023 22:05 | Tisková zpráva

Z historického železničního mostu přes ulici Dukelských hrdinů v pražských Holešovicích se stane exponát Národního technického muzea (NTM). Správa železnic zahájí v sobotu demontáž ocelové konstrukce z konce 19. století. Její úlohu převezme zcela nová estakáda, která vyroste v rámci stavby trati na letiště.

Správa železnic: Most od pražského Výstaviště čeká přesun do nového působiště
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Snesení se bude provádět jeřábem LTM 1350. Za pomoci vázacích prostředků dojde k zavěšení mostní konstrukce na jeřáb a jejímu přenesení na přistavený podvalník s tahačem. Ten ji odveze v nedělních ranních hodinách. Následně se odstraní spodní stavba mostu, která uvolní místo pro základy budoucího přemostění.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

Snášení mostní konstrukce ovlivní provoz pod mostem v ulici Dukelských hrdinů, která bude od 15. do 24. dubna uzavřena. V úterý 25. dubna se obnoví provoz tramvají, auta se na komunikaci vrátí 15. května.

Příhradové nýtované konstrukce byly ve své době klíčovým stavebním prvkem mostů. Konkrétně ten v ulici Dukelských hrdinů vznikl v roce 1890, železniční dopravě tak sloužil přes 130 let. Nově se stane jednou z dominant Muzea železnice a elektrotechniky NTM, které vznikne v bývalém depu na Masarykově nádraží.

V místě původního mostu se vybuduje nová estakáda. Její výstavba je součástí modernizace trati mezi Prahou a Kladnem s odbočkou na Letiště Václava Havla. Konkrétně jde o úsek mezi pražskými Bubny a Výstavištěm.

Snesení historické mostní konstrukce a jejímu převozu do budoucího muzejního areálu předcházel podpis nové smlouvy mezi Správou železnic a NTM, jejímž předmětem byl převod dalších technických zařízení do majetku muzea. Kromě zmíněného mostu se stalo součástí jeho sbírek rovněž několik přejezdových zabezpečovacích zařízení, sloupy a další součásti trakčního vedení, mostní provizorium a litinové sloupy ze zrušeného zastřešení nástupiště ve stanici Řetenice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…