Stále probíhající správní řízení oddalují zahájení pěstebního zásahu v břehových porostech Orlice

22.12.2015 14:46

Zahájení první etapy pěstebního zásahu v břehových porostech Orlice v Hradci Králové bylo naplánováno na letošní podzim. Správní řízení vedená v této věci se ale komplikují a prodlužují.

Stále probíhající správní řízení oddalují zahájení pěstebního zásahu v břehových porostech Orlice
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Odbornou arboristickou firmou byl připravovaný pěstební zásah v břehových porostech Orlice v Hradci Králové rozdělen na tři etapy. První etapa, kdy byly navrženy u 80 ks stromů odborné pěstební zásahy a 39 ks stromů bylo navrženo k odstranění (z toho 6 stromů rostlých na nevhodném místě – vodohospodářském objektu a 33 stromů kvůli jejich špatnému zdravotnímu stavu, výraznému narušení statických poměrů, popřípadě z důvodu rozvolnění skupin, které umožní zlepšení stanovištních podmínek a tím zvýšení kvality života okolních dřevin), měla být dle předpokladu zahájena na podzim letošního roku a ukončena na jaře roku 2016. K tomuto termínu byly směrovány i žádosti o příslušná povolení.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje byl požádán v lednu 2015 o vydání stanoviska k zásahu do Evropsky významné lokality Orlice a o stanovisko k zásahu do významného krajinného prvku (VKP), čímž je bezesporu i niva vodního toku Orlice. V březnu 2015 vyzval Krajský úřad státní podnik Povodí Labe k doplnění žádosti k zásahu do VKP a požádal Magistrát města Hradec Králové o vydání Závazného stanoviska k plánovanému záměru. Žádost o povolení k zásahu do VKP byla státním podnikem Povodí Labe doplněna o požadované dokumenty a Magistrát města jako příslušný vodoprávní úřad vydal v květnu 2015 Závazné stanovisko s tím, že souhlasí se zásahem za určitých podmínek. Krajský úřad v květnu 2015 shledal, že toto stanovisko vydané Magistrátem města bylo vydáno v rozporu s právními předpisy a bylo proto v červenci rozhodnutím Krajského úřadu zrušeno a vráceno Magistrátu města k novému projednání.

Dne 26. 10. 2015 obdržel státní podnik Povodí Labe závazné stanovisko Krajského úřadu Královéhradeckého kraje k zásahu do toku a nivy Orlice jako významných krajinných prvků.

Z požadovaných 39 dřevin uvedených v žádosti lze pokácet 31 dřevin, 8 dřevin bude ošetřeno ořezem.

Dále bylo v podmínkách rozhodnutí stanoveno, že kácení dřevin bude provedeno v období vegetačního klidu, pěstební opatření budou provedena odborně způsobilou osobou a odstranění pokácených dřevin bude uskutečněno takovým způsobem, aby nemohlo dojít k narušení ochranných hrází, na kterých se předmětné stromy nachází.

Dne 11. 11. 2015 obdržel státní podnik Povodí Labe výzvu Krajského úřadu Královéhradeckého kraje k vyjádření k podanému odvolání účastníka řízení ZO ČSOP Orlice. ZO ČSOP Orlice ve svém odvolání rozporuje povolení kácení 7 ks dřevin na pravém a levém břehu řeky Orlice. Dále v rozhodnutí postrádá podmínku ukládající náhradní výsadbu za kácené dřeviny. Na výzvu k podanému odvolání bylo ze strany státního podniku Povodí Labe reagováno dne 20. 11. 2015. Krajskému úřadu v něm sdělujeme, že dle našeho názoru je podané odvolání v tomto správním řízení k zásahu do VKP bezpředmětné. Samotné povolení ke kácení předmětných dřevin bude řešeno až v rámci jiného správního řízení vedeného Magistrátem města Hradce Králové.

Jak bylo již v letošním roce deklarováno, připravuje státní podnik Povodí Labe také „Generel břehových porostů na vybraných tocích na území města Hradec Králové“. Tento dokument zmapuje a zhodnotí zdravotní stav břehových porostů na pozemcích ve správě státního podniku Povodí Labe a území města
Hradec Králové. Zároveň navrhne pěstební a systémová opatření dlouhodobé péče o porosty rostoucí na ochranných hrázích, o porosty u cyklostezek a pěšin, včetně komplexního řešení náhradní výsadby v těchto lokalitách bez narušení současného krajinného rázu. Termín pro jeho zpracování je první polovina roku 2016. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…