Středočeský kraj usiluje o změnu zákona o ochraně ovzduší, která by stanovila emisní limity pachových látek

25.08.2016 22:00

Středočeský kraj se chystá předložit Poslanecké sněmovně parlamentu ČR novelu zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, kterou bude zajištěno řešení problematiky pachových látek.

Středočeský kraj usiluje o změnu zákona o ochraně ovzduší, která by stanovila emisní limity pachových látek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera

„V poslední době řešíme celou řadu stížností občanů, které obtěžují různé zápachy. Zjistili jsme, že v zákoně není nikde uvedena definice zápachu a od kdy se stává škodlivý. Orgány státní správy nemají dostatečné podklady, jak pachové látky posoudit a navrhnout emisní limity pro konkrétní zařízení,“ vysvětlil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD), který s iniciativou na změnu zákona o ochraně ovzduší přišel.

Rada Středočeského kraje na jednání dne 22. srpna 2016 schválila návrh novely zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, kterou bude zajištěno řešení problematiky pachových látek a uložila hejtmanovi předložit jej v rámci zákonodárné iniciativy krajů na nejbližší zasedání Zastupitelstva Středočeského kraje ke schválení. 

Současné právní předpisy ochrany ovzduší nechrání občany před nadměrným zápachem. Zvlášť závažně se tento nedostatek projevuje v případech, kdy je zdrojem zápachu dlouhodobá a soustavná činnost některých zařízení - například chemické provozy, veterinární asanační zařízení, čistírny odpadních vod, kompostárny, živočišné a potravinářské výroby a další. „Stanovení emisních limitů pachových látek nebo alespoň jejich doporučených hodnot by mohlo pomoci k tomu, aby státní orgány vyžadovaly a ukládaly opatření ke snížení produkce zápachu, případně postihovaly zdroje zápachu za nepřiměřené obtěžování osob bydlících či pracujících v zápachem postižené oblasti. Toto opatření by přivítali jistě i samotní provozovatelé, aby mohli lépe čelit někdy neoprávněným stížnostem. Návrhem novely zákona o ovzduší bychom se měli zabývat na posledním veřejném zasedání středočeského zastupitelstva v tomto volebním období, které se uskuteční příští měsíc,“ doplnil středočeský hejtman Miloš Petera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…