Student gymnázia vystaví v Muzeu Bílovec svou sbírku historických kol

17.01.2023 10:11 | Tisková zpráva

V pondělí 23. ledna v 17 hodin bude v Muzeu Bílovec zahájena výstava tří desítek historických kol s názvem Bicykl od zrození až do 2. poloviny 20. století. Autorem výstavy je Petr Šimpach, student Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci.

Student gymnázia vystaví v Muzeu Bílovec svou sbírku historických kol
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

První historické kolo Petr Šimpach zrenovoval s pomocí otce ve svých 13 letech. Od té doby se jeho sbírka rozrostla na třináct kousků a jeden vozík za kolo. Nejenže každý bicykl prošel jeho rukama, ale sehnal si k němu i potřebné údaje a začal se o dějiny výroby kol zajímat hlouběji. O své znalosti a také o příběhy, spojené se záchranou cenných exponátů, se podělí na přednášce, jež se v muzeu uskuteční 7. února v 17 hodin.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17817 lidí

Na výstavě, která potrvá do 28. února, bude ke spatření nejen celá sbírka Petra Šimpacha, ale také historická kola zapůjčená ostravskými spolky Moravan a Elegant i bicykly přátel mladého sběratele, kteří mu s restaurováním pomáhají a sami se tomuto koníčku také věnují.

„Celkem jde o tři desítky exponátů, každý je opatřen zajímavými informacemi. Byl bych rád, kdyby i lidé, kteří se historickými koly nezabývají, z výstavy odcházeli s pocitem, že viděli zajímavé unikáty, a aby si uvědomili i to, jak se vyvíjela historie jejich výroby. Vždyť v Čechách jsme byli v 30. letech minulého století schopni produkovat kola s přehazovačkou, kola odpružená i jinak technicky na výši. Jenže po roce 1948 jsme o tento náskok přišli a v 90. letech jsme začínali zase od začátku. Je toho prostě víc, co bych návštěvníkům rád předal,“ říká student maturitního ročníku Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci.

 A na otázku, kterého bicyklu ze své sbírky si cení nejvíc, odpovídá: „Pokud jde o vzpomínky a zážitky, nejvíc toho prvního, které mě ke všemu přivedlo. S kamarádem jsem na něm dokonce absolvoval cestu z Brna do Lednice. A ze sběratelského hlediska by zvítězil tandem Eska, originální z 30. let. Těch kousků je v republice jen pár.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…