Svaz průmyslu: Nezaměstnanost spadla, průmyslu přesto pracovníci chybí

09.06.2016 11:52

Nezaměstnanost v květnu poklesla na 5,4 procenta a počet uchazečů o zaměstnání v květnu na 394 789. Počet volných pracovních míst naopak oproti předchozímu měsíci vzrostl o 3,8 procenta na 129 054. Firmám přesto chybějí pracovníci, a to jak kvalifikovaní, tak bez kvalifikace.

Svaz průmyslu: Nezaměstnanost spadla, průmyslu přesto pracovníci chybí
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Situace je stále dramatičtější a řada firem již kvůli nedostatku lidí odmítá zakázky. Mezi malými a středními firmami je to až 30 % z nich. Některé velké průmyslové podniky přicházejí ročně o stamiliony korun. Část z nich dokonce zvažuje přesun výroby do zahraničí, podle šetření SP ČR a ČNB jde o zhruba procento tuzemských firem.

„Pokles nezaměstnanosti je pro Českou republiku i její občany dobrou zprávou,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák. „Potřeba pracovníků se stále zvyšuje a trh práce jich nenabízí dostatek na to, aby si své zakázky udržely,“ konstatoval.

Členským firmám SP ČR nyní chybí již tisíce pracovníků a již nemají možnost, kde je nabírat. Pracovníci nabízení úřady práce buď nemají požadovanou kvalifikaci, nebo se nechtějí či nemohou za prací stěhovat.

„Mezi našimi členy prudce roste počet případů odmítání nových zakázek. Bohužel začínáme stále častěji slyšet, že situace na trhu práce přibrzdí jejich plánované investice v ČR,“ uvedl člen představenstva SP ČR Petr Jonák. Připomněl, že nejvýznamnější zaměstnavatelská organizace v zemi již zaznamenala rozhodnutí některých společností přesunout část výroby do jiného státu.

„Podle průzkumu trhu práce je evidentní, že jestli chceme využít konjunktury ekonomiky, musíme přijmout zahraniční pracovníky,“ uvedl viceprezident SP ČR Jan Rafaj, místopředseda představenstva ArcelorMittal.

SP ČR a jeho členské firmy požadují otevření trhu pro zahraniční pracovníky, zejména z Ukrajiny. Ukazuje se však, že do schváleného pilotního projektu Zvláštní postupy pro zaměstnance z Ukrajiny se zapojilo pouhých 14 procent žadatelů z plánovaných pěti set vysokoškolsky vzdělaných lidí.

SP ČR požadoval však otevření pracovního trhu i pro středně a nízko kvalifikované pracovníky z této země, což vláda odsouhlasila, ale administrativní procesy jsou komplikované. Mělo by dojít k posílení nedostatečné kapacity na zastupitelském úřadě ve Lvově, což ale podle SP ČR neusnadní vstup na vízový portál VisaPoint.

„Neochota pustit na trh kvalifikované cizince ze zemí jako je Ukrajina mohla v důsledku vést k propouštění českých zaměstnanců v důsledku přesunutí produkce jinam,“ prohlásil Petr Jonák, podle jehož názoru by tento problém měla vláda co nejrychleji účinně vyřešit. „Pilot ohledně Ukrajiny je zatím bohužel fiasko,“ připomněl Petr Jonák.

Zaměstnavatelé jsou přesvědčeni, že by se zejména stát měl postarat o to, aby nezaměstnaní, kteří mají skutečný zájem pracovat, měli možnost rekvalifikovat se tak, aby na trhu práce našli co nejlepší a nejrychlejší uplatnění.

„Musíme lépe predikovat potřeby trhu práce, musíme začít s výukou oborů a předmětů, které budou v budoucnu potřeba,“ uvedl na včerejší Konferenci Průmysl 4.0 člen představenstva SP ČR i společnosti ŠKODA AUTO Bohdan Wojnar.

Na základě zpětné vazby z členských firem SP ČR jsou ve výčtu profesí, které českému průmyslu nejvíce chybí, zastoupeni zejména svářeči, řezači plamenem, páječi, nástrojáři, mechanici a opraváři průmyslových strojů a zařízení včetně údržbářů, montážní dělníci, elektromechanici a elektrikáři, ale i řidiči.

Firmám chybí rovněž správci počítačových sítí, návrháři a správci databází, strojírenští technici – projektanti, konstruktéři, technologové i normovači stejně jako hutní a slévárenští technici či metrologové. Nepříznivá situace je i v silné neobsazenosti pracovních míst pro inženýry – technology, strojní konstruktéry, chemiky i v dalších inženýrských profesích.

Zaměstnavatelé jsou si dobře vědomi toho, že snaha o zabezpečení dostatečného počtu technických pracovníků je během na dlouhou trať. V loňském roce uspořádali kampaň Rok průmyslu a technického vzdělávání, jejímž cílem bylo povzbudit mladou generaci k zájmu o technické obory. O tom, že kampaň byla úspěšná, svědčí vzrůstající zájem žáků o studium techniky.

Snahy o zvýšení zájmu mladých o techniku ovšem nemohou ustat – SP ČR se proto angažuje například ve Fóru průmyslu a vysokých škol, v němž se jeho zástupci setkávají s rektory vysokých škol technického směru a ministry resortů, jichž se tato tematika týká. Další setkání tohoto fóra se na půdě SP ČR uskuteční již ve čtvrtek 9. června za účasti ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové.

SP ČR se podílí i na projektu zapojení vězňů do pracovního procesu.

Část průmyslových firem vidí jako jednu z cest řešení nedostatku pracovníků kybernetizaci výroby (Průmysl 4.0), jejímž je SP ČR jedním z hlavních propagátorů. Podle zjištění SP ČR si zhruba čtvrtina firem slibuje od zavádění Průmyslu 4.0 vyřešení nedostatku pracovních sil, zejména v technických oborech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …