T-Mobile ztížil odposlouchávání hovorů

06.01.2014 20:20

V 2G síti T-Mobile zaveden nový šifrovací algoritmus A5/3. Ochrana proti odposlechům v 2G je nyní srovnatelná se sítěmi 3G a LTE

T-Mobile ztížil odposlouchávání hovorů
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Společnost T-Mobile nasadila ve své síti 2G složitější šifrovací algoritmus A5/3. Nové šifrování nahrazuje zastaralý algoritmus A5/1, který byl před několika lety prolomen. Toto opatření znamená posílení ochrany zákazníků operátora proti odposlechům.

„Odposlechy jsou v poslední době velmi diskutovaným tématem. Těší mě, že po implementaci lepšího šifrovacího algoritmu naše síť podporuje vysoký standard bezpečnosti,“ říká Vladimír Klein, výkonný ředitel technologického úseku T-Mobile, a dodává: „Podobné šifrování se používá v rychlejších sítích 3G a LTE.“

Samotnému spuštění v celé síti 2G předcházel zkušební provoz na jednom z ovladačů základnové stanice (BSC). Původně se měl algoritmus A5/3 objevit v této síti mnohem dříve, ukázalo se však, že některé mobilní telefony jej nepodporují navzdory deklarované podpoře. Jde zejména o terminál CPA Halo 6 určený primárně seniorům – tento přístroj proto bude i nadále používat předchozí šifrovací algoritmus stejně jako řada dalších, většinou starších zařízení, která „umějí“ pouze A5/1.

Šifrovací algoritmus A5/3 zavedly i sesterské firmy T-Mobile v Makedonii, Černé Hoře a Polsku. Mateřská společnost Deutsche Telekom nasazuje v současné době tento algoritmus v Německu, přičemž implementaci plánuje dokončit do konce roku 2013.

O společnosti

Společnost T-Mobile Czech Republic působí na českém trhu od roku 1996. K 30. září 2013 společnost obsluhovala více než 5,7 milionu mobilních zákazníků a zůstává tak jedničkou na českém mobilním trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem: vedle mobilních a fixních telekomunikačních služeb nabízí ICT služby a satelitní T-Mobile Televizi.

T-Mobile se dlouhodobě zaměřuje na kvalitu svých služeb. Nezávislé testy opakovaně potvrzují, že T-Mobile je leaderem v kvalitě jak v oblasti 2G a 3G (UMTS FDD) dat, tak i v případě hlasových služeb v síti GSM.

Od svého založení společnost klade důraz také na vynikající péči o své zákazníky a korektní chování k obchodním partnerům, zaměstnancům a životnímu prostředí. T-Mobile je mimo jiné držitelem ocenění Zaměstnavatel roku i desetiletí, Firma roku: Rovné příležitosti či ceny Via Bona za zapojování zaměstnanců do dárcovství a dobrovolnictví. V roce 2012 časopis World Finance vyhlásil T-Mobile Czech Republic Nejlepším mobilním operátorem ve východní Evropě.

T-Mobile je hrdým organizátorem projektu Rozjezdy, celorepublikového programu podpory začínajících podnikatelů. Aktivity určené primárně neziskovým organizacím zastřešuje Fond T-Mobile. Více informací najdete na www.rozjezdyroku.cz a www.prosvetkolemnas.cz.

T-Mobile je členem mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom. Zákazníci díky mezinárodnímu zázemí mohou v zahraničí počítat s dostupností služeb, na něž jsou zvyklí z domova, či využít jednotné a velmi výhodné ceny za volání. Další informace o společnosti: www.t-press.cz nebo www.t-mobile.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…