Trakční elektřinu bude od roku 2019 dodávat dopravcům SŽDC

24.05.2018 19:22

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uspořádala společné jednání s železničními dopravci využívajícími elektrizovanou část její sítě. Předmětem jednání bylo představení dalšího vývoje v oblasti dodávek a rozúčtování trakční elektřiny od 1. ledna 2019, kdy dojde k zásadní změně.

Trakční elektřinu bude od roku 2019 dodávat dopravcům SŽDC
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Od začátku příštího roku již nebude zajišťovat dodávky elektřiny pro dopravce společnost ČD. Tato povinnost přejde na SŽDC, což rovněž souvisí s ukončením platnosti Memoranda o společném postupu ve věci nákupu silové elektřiny pro zajištění drážní dopravy a jejího rozúčtování mezi dopravce k 31. prosinci 2018, uzavřeného mezi SŽDC a ČD.

Všem přítomným představil plány SŽDC generální ředitel Jiří Svoboda. „Dopravcům jsme prezentovali způsob zajištění dodávek trakční elektřiny, který bude sledovat současné trendy v této oblasti. Jedná se o nákup v objemu přibližně 1,2 TWh prostřednictvím komoditní burzy. Součástí naší prezentace bylo rovněž představení smluvních ujednání o dodávkách trakční elektřiny, která bude SŽDC uzavírat s dopravci,“ uvedl Jiří Svoboda.

Na setkání byl dále prezentován způsob rozúčtování trakční elektřiny dopravcům, a to prostřednictvím tzv. Hybridního modelu. Jedná se o nový systém, který umožňuje účtovat spotřebovanou trakční elektřinu dopravcům jak na základě uskutečněných dopravních výkonů (dosavadní způsob), tak i podle naměřených hodnot spotřeby elektřiny přímo na elektrickém hnacím vozidle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…