UCEEB ČVUT završilo realizaci prvního projektu v oblasti transferu technologií

03.07.2015 14:15

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov Českého vysokého učení technického v Praze (UCEEB) již brzy pošle na trh nové technologie, které se podařilo připravit pro transfer v rámci projektu Inteligentní budovy podpořeného z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI). Projekt v hodnotě bezmála 33,5 milionu korun začal v roce 2013 fází „proof of concept“, kdy se rozhodovalo o tržním potenciálu vybraných technologií, a v těchto dnech Centrum zakončilo fázi přípravy komercializace a chystá se k prodeji prvních licencí.

UCEEB ČVUT završilo realizaci prvního projektu v oblasti transferu technologií
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Hlavním cílem projektu bylo rozšířit existující struktury podpory transferu technologií na ČVUT a dovést k úspěšné komercializaci ty nejlepší ze šesti pilotních projektů. „Akademikům se často vyčítá, že dělají výzkum pro výzkum. Tento projekt ale ukazuje, že univerzity mají k reálnému životu daleko blíž, než si široká veřejnost často myslí,“ uvedl ředitel UCEEB Lukáš Ferkl.

Ze šesti kandidátů zůstali na konci roku 2013 tři. V současnosti na podpis čekají licenční smlouvy ke všem těmto vybraným technologiím: lehkému obvodovému plášti, vibrolisovaným betonovým prvkům s příměsí cihelného prachu a technologii rekuperace tepla pomocí nízkoteplotní jednotky ORC (Organic Rankine Cycle). Všechny zmíněné novinky mají potenciál ovlivnit trh energeticky efektivních a environmentálně přátelských technologií ve stavebnictví.

Vedle komercializovaných technologií je pro centrum přínosem zejména nově nabyté know-how v oblasti komerčního transferu. V průběhu realizace UCEEB postupně zavedl mechanismus podpory výzkumníků, který jim má usnadnit přechod od základního výzkumu k tržnímu uplatnění jimi vyvinutých technologií. UCEEB se také prezentoval na řadě veletrhů a díky projektu se mu podařilo vytvořit síť kontaktů pro další technologickou spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…