ÚOHS: Město Dobříš nezákonně využilo „ in house“ zadání, pokuta činí 500 000 korun

19.07.2020 16:58

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zamítl rozklad města Dobříš ve věci veřejné zakázky na zajištění nakládání s komunálními odpady, kterou město realizovalo prostřednictvím vertikální spolupráce, a potvrdil prvostupňové rozhodnutí Úřadu, v němž byla zadavateli uložena pokuta 500 tisíc korun za přestupek spočívající v tom, že v rozporu se zákonem nezadal plnění vyplývající ze smlouvy na zajištění nakládání s komunálními odpady jako veřejnou zakázku v některém z druhů zadávacích řízení dle zákona o zadávání veřejných zakázek. Rozhodnutí je pravomocné.

ÚOHS: Město Dobříš nezákonně využilo „ in house“ zadání, pokuta činí 500 000 korun
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Zadavatel se při uzavírání smlouvy na zajištění nakládání s komunálními odpady a následně i dvou dodatků ke smlouvě rozhodl zadat plnění přímo dodavateli DOKAS Dobříš, s. r. o., a to uplatněním výjimky „in house“ (vertikální spolupráce) bez zadávacího řízení. Postup zadání plnění prostřednictvím vertikální spolupráce zadavatel aplikoval neoprávněně, neboť nebyly splněny podmínky kumulativně vymezené zákonem o zadávání veřejných zakázek. Konkrétně se jednalo o to, že jmenovaný dodavatel nevykonával v rozhodném období více než 80 % činnosti ve prospěch zadavatele.

Zákon o zadávání veřejných zakázek umožňuje využití tzv. vertikální spolupráce, tedy uzavření smlouvy na určité plnění mezi zadavatelem a dodavatelem, který je vůči zadavateli ve vztahu „interního“ (in house) dodavatele, neboť realizace takového plnění se nepovažuje za veřejnou zakázku. Zadavatel je v případě aplikace tohoto postupu povinen splnit všechny zákonem stanovené podmínky (viz § 11 a 13 zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…