ÚP ČR poskytl loni přes 5 mld. Kč na podporu zaměstnávání OZP

04.02.2017 22:31

Během uplynulého roku podpořil Úřad práce ČR v rámci nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti 7 914 osob se zdravotním postižením. Na podporu jejich zaměstnanosti poskytl za 12 měsíců celkem 5 010 508 549 Kč (za celý rok 2015 – 4,38 mld. Kč, 2014 – 4,1 mld. Kč).

ÚP ČR poskytl loni přes 5 mld. Kč na podporu zaměstnávání OZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Ke konci prosince 2016 tvořily osoby se zdravotním postižením 14,3 % z celkového počtu uchazečů o zaměstnání. V evidenci ÚP ČR jich bylo celkem 54 555. Zaměstnavatelé pro ně nabízeli prostřednictvím ÚP ČR 11 331 volných pracovních míst (VPM). Nejvíce šancí na získání práce měli lidé se zdravotním postižením v Praze (1 603 VPM), v Jihomoravském (1 238 VPM) a Moravskoslezském (1 226 VPM) kraji. V podpoře zaměstnávání OZP hraje důležitou roli stát. Například prostřednictvím příspěvků, které poskytuje Úřad práce ČR, a to na zřízení chráněného pracovního místa (CHPM) a následně také na úhradu nákladů spojených s jeho provozem. Významnou roli hraje v tomto ohledu též pracovní rehabilitace.

„I když se situace v ČR zlepšuje a řada zaměstnavatelů se rozhodla vydat cestou společenské odpovědnosti, na druhé straně ještě mezi některými převládají předsudky a s nimi spojené obavy, které jim brání v přijetí zaměstnance se zdravotním postižením. Přitom často stačí jen vhodně upravit pracovní prostředí, zařazení nebo pracovní dobu,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Zaměstnavatelé tak mohou získat spolehlivého zaměstnance, jehož pracovní výkon bude srovnatelný s tím, jaký odvádí jeho „zdravý“ kolega a Úřad práce ČR jim v tom nabízí pomocnou ruku.

Při rozhodování o přiznání příspěvků na zřízení CHPM bere ÚP ČR v potaz celkovou situaci na trhu práce v daném regionu. Ke konci prosince 2016 finančně podpořil v rámci chráněných pracovních míst 1 803 OZP (z toho jich 54 vykonává samostatně výdělečnou činnost). Nejčastěji se jednalo o pozice určené výrobním, montážním a pomocným dělníkům, řemeslníkům, pracovníkům v osobních a úklidových službách, administrativě, obchodě, prodeji a ostraze, skladníkům, šičkám, operátorům call center apod. Celkem 187 uchazečům přispěl ÚP ČR na provoz CHPM. Za celý uplynulý rok takto podpořil už zmíněných téměř 8 tis. OZP.

Příspěvek na zřízení CHPM

Je určen na pořízení potřebného vybavení zřizovaného pracovního místa. Podmínkou je, že na takovém místě musí minimálně tři roky pracovat OZP. Příspěvek, jde-li o osobu zdravotně znevýhodněnou či o osobu v 1. nebo 2. stupni invalidity, může ÚP ČR poskytovat maximálně ve výši 8násobku (216 000 Kč) a v případě osoby s těžším zdravotním postižením, tj. osoby invalidní ve 3. stupni, maximálně ve výši 12násobku (324 000 Kč) průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předchozího kalendářního roku. Jestliže zaměstnavatel zřizuje 10 a více chráněných pracovních míst, pak může maximální výše příspěvku na zřízení jednoho chráněného pracovního místa činit 10násobek (270 000 Kč) a v případě pracovního místa zřízeného pro osobu s těžším zdravotním postižením 14násobek (378 000 Kč) uvedené průměrné mzdy. Celková částka, kterou ÚP ČR vyplatil od ledna do prosince 2016 v rámci této agendy, činila 47 867 157 Kč (v roce 2015 to bylo 53 184 293 Kč).

Příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů CHPM

ÚP ČR může na chráněné pracovní místo poskytnout zaměstnavateli nebo živnostníkovi se zdravotním postižením i příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů CHPM. Roční výše příspěvku činí nejvýše 48 tis. Kč. Během 12 měsíců loňského roku vyplatil Úřad práce ČR zaměstnavatelům touto cestou celkem 3 800 448 Kč (v roce 2015 poskytl 3 090 941 Kč).

Příspěvek na podporu zaměstnávání OZP na CHPM

Jestliže zaměstnavatel zaměstnává více než 50 % osob se zdravotním postižením z celkového počtu zaměstnanců, a zároveň splňuje podmínku, že tito zaměstnanci pracují na chráněných pracovních místech, může si požádat o refundaci 75 % skutečně vynaložených nákladů na jejich mzdy nebo platy, včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku
zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění.

Zaměstnavatelé zaměstnávající v pracovním poměru více než 50 % osob se zdravotním postižením z celkového počtu zaměstnanců na chráněných pracovních místech mohou požádat o poskytnutí příspěvku i na podporu zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných (OZZ). Maximální výše příspěvku na zaměstnance, který je OZZ, činí 5 000 Kč měsíčně. Na zaměstnance, který je uznán v 1. – 3. stupni invalidity, může ÚP ČR poskytovat příspěvek až do výše 8 800 Kč měsíčně. Zaměstnavatel může uplatnit nárok na zvýšení příspěvku, nejvíce však o 1 000 Kč měsíčně, jde-li o osobu zdravotně znevýhodněnou, nebo o 2 700 Kč měsíčně, jde-li o osobu v 1. – 3. stupni invalidity. Když zaměstnavatel splní veškeré zákonem stanovené podmínky, je tento příspěvek nárokový. Od ledna do prosince 2016 poskytl stát zaměstnavatelům v rámci této agendy 4 952 514 579 Kč (za rok 2015 pak 4 320 059 422 Kč).

Sleva na dani

Pokud firma zaměstnává osoby se zdravotním postižením, může také uplatnit slevu na dani. V případě každého pracovníka s 1. nebo 2. stupněm invalidity činí sleva na dani 18 tis. Kč, v případě zaměstnance ve 3. stupni invalidity pak 60 tis. Kč ročně.

V uplatnění na trhu práce pomáhá lidem se zdravotním postižením také pracovní rehabilitace. Jde o komplexní proces, který umožňuje osobám se zdravotním postižením udržet si stávající zaměstnání a připravit se na povolání či pracovní činnosti, které jsou pro ně vhodné. Zahrnuje poradenskou činnost, přípravu na budoucí povolání, přípravu k práci, specializované rekvalifikační kurzy, zprostředkování zaměstnání, udržení a změnu zaměstnání, změnu povolání, vytváření vhodných podmínek pro výkon zaměstnání a pro výkon jiné výdělečné činnosti. Během dvanácti měsíců loňského roku takto uzavřel ÚP ČR společně s osobami se zdravotním postižením celkem 325 Individuálních plánů pracovní rehabilitace OZP (v roce 2015 jich bylo 159).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…